Hlavní obsah

V Jeseníkách zemřel turista. Zachraňoval jej i lékař na dovolené

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři Horské služby Jeseníky dnes kolem poledne marně bojovali o život šestašedesátiletého turisty. Ten zkolaboval v oblasti Velké kotliny na Bruntálsku. Zachránit jej nedokázal ani lékař, který se v oblasti náhodu pohyboval v rámci své dovolené.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Záchranáři Horské služby Jeseníky dnes kolem poledne marně bojovali o život šestašedesátiletého turisty. Ilustrační foto.

Článek

„Dispečink Horské služby dostal zprávu o kolapsu staršího turisty od pracovníků Zdravotní záchranné služby. Ti byli informováni příbuznými a kamarády muže přímo z terénu. Na místo jsme ihned vyslali dva naše záchranáře s potřebným lékařským vybavením na terénní čtyřkolce,“ popsal náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

K záchranářům se přidal i lékař, kterého lidé z Horské služby cestou potkali. „Požádali jej o spolupráci, mimo jiné i proto, že lékař měl u sebe vybavení, které my zatím nemáme. Zároveň jsme povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal situaci Klimeš.

Dodal, že záchranný tým měl akci ztíženou tím, že muž v bezvědomí se nacházel v místech, kde je velmi těžce přístupný terén. Po příjezdu na místo zjistili záchranáři, že přítomní se po celou dobu snaží laicky, ale kvalitně nehybného turistu oživit.

Ihned tedy pokračovali v resuscitaci. „Lékař muže napojil na speciální defibrilátor, který umí zároveň stanovit základní diagnózu a natočit EKG. Obnovit turistovy životní funkce se už ale nepodařilo. Povolaný vrtulník tedy odletěl zpět s prázdnou,“ popsal Klimeš.

Pracovníci Horské služby transportovali po svolení policie zemřelého na čtyřkolce. „Důrazně doporučuji zejména starším, či ne zcela zdravým návštěvníkům Jeseníků, aby pečlivě plánovali trasy výletů s ohledem na věk a zdravotní stav. Především v náročném a těžko přístupném terénu se přeceňování vlastních sil může vymstít,“ varoval turisty náčelník Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám