Hlavní obsah

Opilý řidič autobusu se u soudu zlobil na hrdinu, který dokončil jízdu místo něj

Právo, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Ke tříletému podmíněnému trestu se stejně dlouhou zkušební dobou odsoudil senát chebského soudu ve čtvrtek odpoledne osmatřicetiletého řidiče Michala Durce z Aše, který vloni v listopadu usedl opilý za volant autobusu s nejméně šestnácti cestujícími.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obžalovaný řidič autobusu Michal Durec na chodbě chebského soudu.

Článek

Na silnici podle nich kličkoval, neuměl vrátit drobné za jízdenku, minul zastávku a sotva vybral zatáčku. Jeden z cestujících ho nakonec vytáhl od volantu a cestu za něj dokončil.

„Nic jsem neudělal. Nechytli mě přece opilého za volantem, ale až o několik hodin později. Navíc se nikdo neptá, co se vlastně doopravdy stalo. Že mě ten hrdina surově vytáhl od volantu a bez oprávnění jízdu dokončil. Co kdyby naboural,“ řekl Právu Durec ještě před vynesením rozsudku. Připustil, že v krvi alkohol měl, ale prý pil až po jízdě.

„Měl jsem láhev rumu,“ řekl. Jenže znalkyně, jejíž stanovisko bylo pro soud klíčové, to zpochybnila. Zhruba odpovídalo množství alkoholu, nikoli však doba, kterou Durec uvedl. Podle ní by musel lahev vypít v několika minutách, což by téměř s jistotou znamenalo akutní otravu.

Hrozil mu vyšší nepodmíněný trest

Durcovi hrozilo až osmileté vězení, protože se dopustil obecného ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky. Soudkyně však přihlédla k tomu, že na obžalovaného soud hledí jako na netrestaného, a také kartu řidiče má čistou. Šlo podle ní o jednotlivý zkrat.

Během podmínky však bude pod dozorem a musí se zúčastnit speciálních psychologických programů, které mu vybere probační a mediační služba. Obžalovaný se na místě vzdal práva na odvolání, státní zástupkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou. Pro Durce požadovala čtyřletý nepodmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám