Hlavní obsah

Soud rozhodl o propuštění strůjce miliardového podvodu v kauze H-System

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu rozhodl o podmíněném propuštění strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelované stavební společnosti H-System Petra Smetky z vězení. Rozhodnutí není pravomocné. Smetka zůstává ve vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu.

Článek

Soud takto rozhodl již v lednu, ale státní zástupce proti rozhodnutí podal stížnost. Městský soud v Praze pak rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Soud ve středu Smetkovi stanovil maximální sedmiletou zkušební dobu a dohled probační služby. Státní zástupce okamžitě podal stížnost, která má odkladný účinek. Smetka tedy dál zůstává ve vězení.

Přes tisíc podvedených

Petr Smetka si odpykává dvanáctiletý trest, soudy ho označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Rozhodnutí obvodního soudu o podmíněném propuštění Smetky již dříve zkritizovala zmocněnkyně poškozených Hana Marvanová.

Označila je za nezákonné a skandální, podle ní Smetka dosud okradeným lidem nezaplatil na náhradě škody ani korunu. Advokátka poukázala na to, že policie naopak prověřuje podezření, že Smetka úmyslně vytvářel fiktivní pohledávky, aby zmařil náhradu škody.

Lednové rozhodnutí obvodního soudu překvapilo i předsedu trestního senátu Kamila Kydalku, který Smetku a spol. odsoudil. Smetka dostal trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Muž nastoupil do vězení v září 2006, od té doby si odpykal pět let a necelých šest měsíců.

Podle dostupných informací byl ovšem vedle toho v letech 2000 až 2002 zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává. Z uloženého dvanáctiletého trestu tak dosud strávil za mřížemi 8 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám