Hlavní obsah

Smrt parašutisty byla možná zbytečná, instruktoři porušili předpisy

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Byl to jeho druhý seskok padákem v životě a také poslední. Pátého května se německý mladík (20) vrhl z letadla nad letištěm v Plzni - Líních. Při přistávacím manévru, asi padesát metrů nad zemí, zřejmě zazmatkoval a nečekaně se odpoutal se od hlavního padáku. Ten záložní už nestačil použít. Pod dopadu byl na místě mrtvý. Možná ale nemusel zemřít, kdyby instruktoři plnili své povinnosti tak, jak jim to ukládají předpisy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po několikaměsíčním vyšetřování dospěli policisté k závěru, že výcvik neprobíhal podle příslušných směrnic.

„Parašutisté neměli patřičné technické vybavení, jako například vysílačky pro spojení s instruktorem. Ten pochybil také v tom, že školil více parašutistů najednou, když správně by měl mít na starosti maximálně dva,“ řekla Právu mluvčí policejního ředitelství Plzeň-jih Ivana Telekešová. Podle ní měl poškozený nesprávný typ padáku, který byl určený pro zkušené parašutisty. „Jeho ovládání tak bylo mnohem citlivější,“ dodala Telekešová.

Policisté ale nikoho za smrt parašutisty stíhat nebudou. „Spis jsme postoupili ke správnímu řízení za porušení zákona o civilním letectví. Podezřelými jsou devětačtyřicetiletý instruktor, který vedl předseskokový výcvik, a o šest let mladší muž, který byl v pozici řídícího seskoků,“ uzavřela Telekešová s tím, že v případě uznání viny jim hrozí až pětimiliónová pokuta i zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám