Hlavní obsah

Pětice obchodníků s kovovým šrotem obrala stát o 33 miliónů korun

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Kšefty s kovovým odpadem a neplacení DPH se stalo osudným pětici mužů z Česka a Maďarska. Českou republiku připravili o více než 33 miliónů korun, když obrat jejich firem dosáhl při obchodování s měděným a kovovým šrotem během roku 2007 a 2008 173 miliónů korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Organizátor obchodování s kovovým odpadem Jan Švédík u soudu.

Článek

Senát Krajského soudu ve Zlíně uložil „obchodníkům“ tresty za zkrácení daně od tří do sedmi a půl roku. Obžalovaným hrozilo pět až deset let vězení. Rozsudek není pravomocný, údajný organizátor obchodu Jan Švédík z Uherského Ostrohu se na místě odvolal.

„Trestná činnost byla prováděna vcelku erudovaně za použití mnoha společností, které se měly podílet na obchodu. Je však zřejmé, že společnost Steel Kraft kovový odpad dovážela přímo z Maďarska vlastními motorovými vozidly. Takže ty ostatní firmy, které nepřebíraly zboží a nedodávaly je další společnosti, obchody prováděly jen fiktivně, což muselo být všem účastníkům zřejmé,“ řekl předseda senátu Radomír Koudela. Muži kvůli tomuto neprůhlednému obchodu vytvářeli fiktivní obchodní řetězce.

Odpad nakupovala firma Steel Kraft, která sídlila ve Starém Městě. Od loňského září je již navíc zrušena. Neoprávněným uplatněním odpočtu DPH pětice podle státního zástupce Lea Foltýna stát připravila přesně o 33 061 150 korun.

Soudu pomohlo přiznání jednoho ze dvou Maďarů, kteří byli v pozici bílých koní. Dále pak množství dalších nepřímých důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám