Hlavní obsah

Na silnicích zemřelo o prázdninách 140 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O letošních prázdninách zahynulo na silnicích podle předběžných policejních statistik 140 lidí, tedy stejně jako loni. Podařilo se tak zopakovat nejlepší výsledek od roku 1990. Policisté přesto upozorňují, že čísla nemusí být konečná a mohou se navýšit o ty, kteří podlehnou zraněním později. Mnoho lidí se navíc bude vracet z prázdnin až o nynějším víkendu, který již sice spadá do září, nicméně je prodloužením prázdnin. Celkově se o prázdninách stalo přes 13 000 nehod.

Foto: Policie ČR

Článek

Poslední prázdninovou obětí se stala dívka, kterou v pátek na pražském Proseku usmrtilo odmrštěné auto. Čtrnáctiletá školačka stála na přechodu. Řidička fordu nedala s největší pravděpodobností přednost protijedoucím vozům a střetla se s nimi. Jedno z aut bylo při nárazu odmrštěno na přechod, kde stála dívka. Auto se na ni převrátilo. Přestože se ji podařilo policistům a dalším kolemjdoucím odtamtud dostat, na místě podlehla svým zraněním. [celá zpráva]

V pátek zahynul také osmdesátiletý řidič trabantu, který zemřel při nehodě u obce Jickovice na Písecku. Se svým vozem sjel z vozovky do strouhy, možnou příčinou jeho úmrtí mohl být infarkt. [celá zpráva]

Mezi nejhorší prázdninové nehody se pak zařadila kolize, která se stala 13. srpna u Klášterce nad Ohří. Zemřeli při ní čtyři mladí lidé z Karlovarska. Jeli ve Fordu Fiesta, jeho řidič zřejmě nedal přednost při nájezdu na hlavní silnici. [celá zpráva]

Tři lidé pak zahynuli o týden později při srážce osobního vozidla s nákladním mezi Velešínem a Netřebicemi na Českokrumlovsku.

Policisté v pohotovosti

V srpnu podle dosavadních informací zemřelo při kolizích 73 lidí, o čtyři méně než loni. Nejvýrazněji se na počtu obětí projevila neděle 19. srpna, kdy si nehody vyžádaly deset lidských životů. Byl to nejtragičtější den na silnicích za celé prázdniny. Následovala třetí červencová sobota, kdy zemřelo osm lidí.

S dalšími kolizemi ale policisté počítají i o tomto víkendu, po kterém začíná dětem škola. Policie připravuje řadu regionálních dopravně bezpečnostních akcí. Policisté také budou celý příští týden více hlídat u škol a přilehlých přechodech.

Počet usmrcených lidí o prázdninách za posledních deset let:
rokpočet obětí
2003286
2004238
2005223
2006152
2007222
2008204
2009150
2010170
2011140
2012předběžné 140
zdroj: Policejní prezidium

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám