Hlavní obsah

Testoval jsem situaci a nabídl 20 miliónů, přiznal Adams

Nabídka dvacetimiliónového úplatku při dodávce terénních vozidel české armádě, ze které obvinil šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse někdejší ministr obrany Martin Barták, skutečně zazněla. Přiznal to sám Adams.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams

Článek

Adams, který až dosud odmítal podrobnosti případu komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování, v rozhovoru pro Lidové noviny popisuje zákulisí vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připouští v něm, že slova o dvacetimiliónovém úplatku skutečně zazněla, prý ale jen testoval situaci.

Uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun.

Chtěl vědět, kdo je poslal

"Vedl jsem tu konverzaci s panem Smržem proto, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze. Nechtěli jsme přijít o zakázku, aniž bychom zjistili, kdo za tím stojí. Proto jsem řekl: Kdybychom zaplatili dvacet, co byste pro nás mohli udělat? Kdybychom zaplatili dvacet, mohli byste dohodnout schůzku s panem Topolánkem? Domníval jsem se, že za tím může stát Topolánek. Hovořil jsem na úrovni kdyby, kdyby, kdyby, abych ho přiměl poskytnout informace," popsal v Lidových novinách Adams schůzku, která se uskutečnila v brněnském hotelu Holiday Inn a kterou si tajně nahrál.

Adamsovo tvrzení, že slova o dvacetimiliónovém úplatku byla provokací, v minulosti podle LN naznačil i Smrž.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud propustil šéfa Tatry na svobodu

Brněnský Městský soud na svém úterním zasedání nevyhověl návrhu policie a státního zastupitelství na vzetí do vazby pro šéfa společnosti Tatra Ronalda Adamse....

Výběr článků

Načítám