Hlavní obsah

Lessy vyhodil svou mluvčí, prý mu úmyslně škodí

Právo, rav
Praha

Policejní prezident Petr Lessy už údajně našel viníka toho, že je v současnosti popotahován inspekcí za své výroky v pátečním rozhovoru pro Právo. Podle zjištění redakce právě kvůli tomu, že interview vyšlo bez Lessyho autorizace, a tudíž nemohl svou ostrou kritiku na adresu ministra vnitra Jana Kubiceho zpětně zkorigovat, musela v úterý skončit mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Oficiálně svůj krok vysvětluje reorganizací tiskového odboru. Podle zákulisních informací ji ale nařkl, že autorizaci nezajistila úmyslně.

Po zveřejnění rozhovoru Lessyho slova vyvolala u Kubiceho nevoli. Policejní prezident tvrdil, že redakce jeho vyjádření vytrhla z kontextu a překroutila. V den vydání rozhovoru dokonce žádal po Právu zjednání nápravy. Právo mu ovšem nevyhovělo, protože informace, které poskytl, otisklo v téměř nezměněné podobě, což dokládá i zvuková nahrávka.

Rozhovor s Petrem Lessym Video: Právo

Na autorizaci rozhovoru přitom není žádný nárok. Kopeckou podle včerejší tiskové zprávy Lessy přeřadil na místo, kde by se měla zabývat koordinací prevence.

Foto: Policie ČR

Pavla Kopecká

Jenže Kopecká je podle zákona o služebním poměru ze své funkce vedoucí odboru neodvolatelná úplně stejně jako Lessy z pozice policejního prezidenta. Musela by buď sama rezignovat, anebo spáchat trestný čin či kázeňský prohřešek. Ani jedno se ale zatím nestalo. Kopecká tak podle zákona nadále formálně zůstává šéfkou tiskového odboru, nicméně dostala zákaz komunikovat s médii.

Kopeckou včera nahradila Petra Srnková, která už jako mluvčí prezidia působila, a to v době, kdy policii šéfoval Vladislav Husák. Poté přešla do stejné funkce v Kriminalistickém ústavu, kde působila dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám