Hlavní obsah

Za loňské vykolejení vlaku v Ostravě dostal zraněný strojvůdce podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě vyměřil třicetiměsíční podmíněný trest strojvůdci (43), který loni v říjnu zavinil vykolejení osobního vlaku City Elefant mezi zastávkami Vítkovice a Svinov. Při nehodě bylo zraněno šest lidí, České dráhy škodu vyčíslily na 24 miliónů korun. Strojvůdce nyní kromě podmínky dostal i zákaz řízení drážních vozidel na čtyři roky.

Článek

O rozsudku informoval v pondělí místopředseda Okresního soudu v Ostravě Jaroslav Rakošan. Strojvedoucí byl uznán vinným z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Odsouzený i státní zástupce se ještě v soudní síni vzdali práva na odvolání.

„Obžalovaný dostal trest 30 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Zákaz činnosti byl stanoven na čtyři roky. Rozsudek je již pravomocný,“ potvrdil Rakošan. Rozsudek byl vyhlášen již 25. července, média o něm ale dosud neinformovala.

Nehoda, která jen shodou okolností neměla tragické následky, se stala 22. října před osmou hodinou večerní. Strojvedoucí přehlédl návěstí se signálem Stůj a s vlakovou soupravou vjel na tzv. odvratnou kolej. Vlak, ve kterém cestovalo 48 lidí, následně vykolejil.

Při nehodě byl mimo jiné vážně zraněn i strojvedoucí, několik měsíců byl na nemocenské. Do zaměstnání už se nevrátí.

„Pracovní poměr s ním byl rozvázán dohodou v dubnu. V souvislosti s nehodou jsme po něm požadovali i náhradu škody, kterou jsme ale mohli podle Zákoníku práce uplatnit pouze do výše 4,5 násobku průměrné mzdy. Tato částka je již téměř uhrazena,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. „Drtivá většina způsobené škody tedy jde na vrub Českých drah,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám