Hlavní obsah

Trest pro farmáře tyrana neplatí, soud musí rozhodnout znovu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Trest pro soukromého zemědělce Josefa Kazdu (52) ze Staňkova na Domažlicku, kterému za týrání zvířat uložil v dubnu domažlický okresní soud tři sta hodin veřejně prospěšných prací, neplatí. Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení rozsudek zrušil a případ vrátil do Domažlic k novému projednání a rozhodnutí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Kazda před soudem

Článek

Kazda byl odsouzen za to, že svůj dobytek choval v otřesných podmínkách a trápil ho hlady a žízní. „Okresní soud se nevypořádal s tím, že podle českého právního řádu není týrání zvířat vždy trestné, ale může jít o přestupek nebo jiný správní delikt. V rozsudku jednoznačně neuvedl, čím podle něj obžalovaný zvířata týral. To, co tam napsal, bylo buď neurčité anebo neodpovídalo použité právní kvalifikaci,“ uvedl plzeňský krajský soudce Marcel Žán.

Kazda choval šestnáctihlavé stádo krav na malém dvorku u svého domu. Opakované kontroly veterinářů odhalily, že zvířata ve vyhrazeném prostoru deset krát deset metrů nemají pravidelný přísun potravy, brodí se půlmetrovou vrstvou výkalů a všude kolem se válí všelijaké harampádí.

Krávy stály po kolena ve směsi bahna a exkrementů.
Veterinární inspektorka

„Při každé kontrole od roku 2006 jsme zjistili porušení plemenářského zákona. Při poslední návštěvě v listopadu loňského roku jsme byli doslova šokováni. Krávy stály po kolena ve směsi bahna a exkrementů. Kolem nich vyčnívaly různé rezavé trubky, dráty, traverzy či polorozpadlé betonové sloupky,“ vypověděla před domažlickým soudem veterinární inspektorka Eva Westerdijková.

Starosta Staňkova Alexandr Horák doplnil, že město s Kazdou řešilo v souvislosti s chovem krav neustále nějaké problémy už od roku 2002. „Nereagoval na nic. Všechny výtky ignoroval,“ prohlásil starosta.

O zvířata farmář přišel v exekuci

Domažlický soudce Milan Andrle byl při rozhodování nekompromisní. „Jednání obžalovaného považuji za společensky velice škodlivé s ohledem na to, že zvířata se nemohou bránit. Neměl v úmyslu působit zvířatům bolest schválně, spíš to bylo v důsledku jeho nepořádnosti a nezodpovědnosti,“ zdůvodnil Andrle svůj dubnový verdikt.

Foto: Veterinární správa Plzeň

Zvířata dál živoří na dvorku plném výkalů, jejich majitel teď za to nejspíš skončí ve vězení.

Pro Kazdu navrhovala státní zástupkyně dokonce trest nepodmíněný, zejména proto, že za stejný prohřešek už byl v minulosti odsouzen a pořád byl ještě v podmínce.

Týraná zvířata už Kazda v péči nemá. Letos na jaře o ně přišel v exekuci. Dlužil desítky tisíc korun na pokutách právě za porušování zákonů souvisejících s jejich chovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám