Hlavní obsah

Recidivista dostal za vraždu invalidní důchodkyně doživotí

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, René Chvalina

Královéhradecký krajský soud poslal ve středu pětačtyřicetiletého recidivistu Jiřího Mlíku na doživotí do vězení se zvýšenou ostrahou za vraždu invalidní důchodkyně v Moravanech na Pardubicku. Státní zástupkyně i obžalovaný se na místě odvolali.

Vrah seniorky dostal doživotíVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Mlíka vraždil podle obžaloby v době, kdy měl vycházku z psychiatrické léčebny. Měl zazvonit u dveří seniorky v Moravanech na Pardubicku a namluvil jí, že jde zkontrolovat stav vodoměru. Kvůli tomu ji požádal o natočení vody.

V té chvíli ji ale začal škrtit. Poté ženě do úst vařečkou napěchoval hadr. Škrtit ji přestal, až když nejevila známky života. Z bytu oběti Mlíka ukradl peněženku, ve které bylo nejméně tisíc korun a platební karta, a vlakem se vrátil do psychiatrické léčebny na Litoměřicku.

„Ničeho jsem se nedopustil. Pardubická policie zmanipulovala důkazy a zároveň poukazuji na zaujatost soudní znalkyně proti mé osobě,“ bránil se v závěrečné řeči Mlíka. Podle předsedy senátu Jiřího Vacka soud doživotní trest uložil s přihlédnutím k tomu, že Mlíka byl v minulosti za podobnou trestnou činnost potrestán. „Jednání vůči staré, navíc tělesně postižené ženě, bylo zvlášť surové,“ uvedl Vacek.

Foto: René Chvalina, Právo

Doživotně odsouzený Jiří Mlíka neprojevil po rozsudku naprosto žádné emoce.

Navíc připomněl, že vše jednoznačně splnilo podmínky pro uložení nejvyššího trestu. Mlíka po vynesení rozsudku nejevil ani sebemenší emoce a po poradě se svou obhájkyní se na místě odvolal.

Příbuzní oběti po rozsudku přijali rozsudek s povděkem a s pláčem uvedli, že už snad tento člověk už nikdy nikomu nebude moct ublížit.

Mlíka v léčebně absolvoval ochrannou sexuologickou léčbu po loňském podmínečném propuštění z vězení, do kterého ho v roce 2003 na dvanáct let poslal hradecký soud za pohlavní zneužití a pokus o vraždu sedmileté školačky ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Už v roce 1995 byl Mlíka odsouzen v Německu za pokus o znásilnění dvou žen, propuštěný byl v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám