Hlavní obsah

Trojice domažlických celníků před soudem, podle žalobce brali úplatky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Brala trojice domažlických celníků od trhovců úplatky, nebo se stala obětí jejich komplotu? To od úterka řeší zdejší okresní soud. Příslušníci oddělení mobilního dohledu Jan Malý, Ivan Praštil a Ladislav Vogeltanz podle obžaloby požadovali od prodejců na tržnici ve Folmavě různé finanční částky za to, že přimhouří oko nad nelegálním prodejem padělků.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Obžalovaní celníci před soudem. Zprava Ladislav Vogeltanz, Jan Malý a Ivan Praštil.

Článek

„O kontrolách nesepsali žádný protokol a o vybrané peníze se mezi sebou rozdělili. Závadové zboží přitom nezabavili a nechali ho dál na stáncích,“ uvedl státní zástupce Pavel Hajný.

Detektivové z protikorupční policie zadokumentovali čtyři případy v období od března do května loňského roku. Celkem šlo o desítky tisíc korun, které měly skončit v kapsách celníků.

Stánkaři se nám mstí, tvrdí obvinění

Všichni tři obvinění u soudu jako jeden muž prohlásili, že se ničeho takového nedopustili. Tvrdili, že ze strany stánkařů jde o odvetu za časté kontroly.

„V jejich očích jsme škůdci, kterých je potřeba se zbavit,“ prohlásil Vogeltanz. Pokud celníci udělovali pokuty za porušení předpisů, tak podle Vogeltanze probíhalo tak, že provinilému prodejci za přítomnosti překladatele nejprve vysvětlili, čeho se dopustil. „Jestliže souhlasil s pokutou a zaplatil ji na místě, dostal jako doklad útržky z bloků. Peníze jsme po skončení směny řádně vyúčtovali,“ pokračoval Vogeltanz.

Pokud šlo o posuzování, co je padělek, bylo to podle dalšího z obžalovaných Ivana Praštila výhradně na uvážení celníků. V této souvislosti Praštil překvapil, když se ve své výpovědi snažil soudu vysvětlit, že ne vždy lze za padělky prodejce postihnout. „V případě, kdy má prodejce na pultě stánku plagiáty  v menším množství, a tvrdí, že to má pro osobní potřebu, nelze ho za to trestat a zboží zabavit,“ uvedl Praštil.

Stánkaři mají nahrávky

Soud bude pokračovat v dalších dnech výpověďmi stánkařů. Ti už dříve o praktikách celníků promluvili v rozhovoru s Právem.

"Dali nám vybrat, buď jim zaplatíme pokutu, anebo s námi sepíšou protokol a pošlou to do správního řízení, kde by nás čekala mnohem vyšší sankce," řekl jeden z nich. Jako důkaz předložil soudu nahrávku, kde je nestandardní postup celníků při kontrole zaznamenán.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijímání úplatku hrozí celníkům až osm let vězení. Do pravomocného rozhodnutí soudu zůstanou postaveni mimo službu.

Celníci zařazení do oddělení mobilního dohledu se zaměřují zejména na dodržování předpisů v oblasti ochrany duševního vlastnictví a ochrany spotřebitele nebo kontrolují kolky na prodávaných cigaretách a alkoholu. Operují přitom hlavně na tržnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám