Hlavní obsah

Pitr dostal tři roky vězení za vyvedení akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí uložil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi tříletý trest odnětí svobody ve věznici s dozorem za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Do verdiktu mu soudci započítal i jeden daňový delikt z roku 1994. Téměř dva roky už ale Pitr strávil ve vazbě.

Tomáš Pitr dostal tři rokyVideo: Novinky

 
Článek

Žalobce původně navrhoval pro Pitra trest při dolní hranici sazby, která je od pěti do deseti let vězení. Naopak Pitrovi advokáti Jan Křivánek a Daniel Tetzeli požadovali mimořádné snížení trestu. Podle nich by dostatečným potrestáním byla podmínka, poukázali na délku trestního řízení a na to, že Pitr ve vazbě strávil už 22 měsíců.

Státní zástupce se proti rozsudku odvolal, Pitr si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Ohledně dalších údajných daňových podvodů čeká Pitra v dohledné době obnovené hlavní líčení.

Pitr žádal o propuštění z vazby

Eskorta Pitra přivedla v neprůstřelné vestě a s kuklou na hlavě. Pitr požádal o propuštění z vazby, podle svých slov by na svobodě podnikal v oblasti energetiky.

Tomáše Pitra přivedli k souduVideo: Novinky

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky, jelikož stáhl tamní žádost o azyl. Pražský vrchní soud ho poslal do vazby.

Ke svému útěku do zahraničí Pitr v pondělí řekl: "Situace byla zamotaná, měl jsem strach o svou bezpečnost. Dnes už vím, že to nebylo správné, ale nástupu trestu jsem se vyhnul. Primární přitom byly skutečně obavy o mou bezpečnost."

Na otázku, co by dělal, kdyby ho soud propustil z vazby, odpověděl: "Dřív jsem byl větší podnikatel, teď už jsem menší, ale podnikání bych se věnoval dál."

Pětiletý trest se mu podařilo zrušit

Pitr byl v Česku nejprve odsouzen za podvody s daněmi, kterých se prý dopustil spolu s Miroslavem Provodem. Podle obžaloby muži vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. V roce 2006 soudy podnikateli uložily pětileté vězení. V dubnu však dosáhl zrušení tohoto rozsudku. Odvolací senát potvrdil jeho nárok na obnovu procesu ve většině případu. Ohledně těchto skutků tak čeká Pitra v dohledné době obnovené hlavní líčení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Součástí pondělního rozhodnutí je pouze jedna faktura ve výši zhruba šesti miliónů korun, které se obnova procesu netýká. Podle dřívějšího vyjádření podnikatelova advokáta Jana Křivánka jde o fiktivní zakázku na reklamu pro hotel Orlík.

V roce 2010 dostal Pitr souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem nezákonně vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 miliónů korun. Muž sice původně v této kauze požádal o nový proces, protože byl souzen jako uprchlý, následně však žádost stáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám