Hlavní obsah

Soud poslal Krejčíře v kauze Technology Leasing na osm let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání potvrdil uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi osmiletý souhrnný trest vězení za vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Soud jej uznal vinným z organizování zpronevěry.

Foto: ČTK/AP

Radovan Krejčíř

Článek

Přemyslu Synkovi zpřísnil trest za zpronevěru ze tří na pět let vězení a Michalu Kurcinovi za pomoc ke zpronevěře ze dvou na tři roky. Verdikt je pravomocný, lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.

Trojice podle verdiktu způsobila společnosti Technology Leasing v roce 2002 škodu ve výši téměř 108 milionů korun. Jana Pavlíčka a Zdeňka Krejčího soud zprostil obžaloby.

Krejčíř podle rozsudku v první polovině roku 2002 vymyslel plán na ovládnutí Technology Leasing a jejích finančních prostředků, aby mohly být vyvedeny prostřednictvím dalších společností s využitím leasingových operací. Do všeho byli kromě Krejčíře, Synka a Kurciny podle soudu zapleteni další tři muži - stíhání dvou z nich však bylo před časem přerušeno ze zdravotních důvodů, třetí spáchal sebevraždu.

Krejčíř s jedním z nich do firmy Technology Leasing dosadili Synka, kterého řídili. Synek jako jediný člen představenstva společnosti podle soudu uzavřel fiktivní smlouvy se společnostmi Orix a EB Comodity. Na jejich účty od července do listopadu 2002 putovalo téměř 108 milionů korun bez poskytnutí jakékoli protihodnoty. Peníze si měli zúčastnění rozdělit tak, že 85 procent měl získat Krejčíř a 15 procent ostatní.

Soud Krejčířovi uložil souhrnný trest, již dříve byl totiž pravomocně odsouzen za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Krejčíř v roce 2005 utekl české policii při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Nyní pobývá v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám