Hlavní obsah

Už se to s ním nedalo vydržet, řekla žena obžalovaná z vraždy manžela

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Po těch pětatřiceti letech se to s ním už nedalo vydržet. Mrzí mě to, ale stalo se a nedá se to vrátit," takovým způsobem se u soudu hájí Dagmar Gurňáková z Frýdku-Místku, jež loni v listopadu ubodala nožem svého invalidního manžela, který ji údajně celý život ponižoval a týral.

Vražedkyně před ostravským soudemVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Namluvil si mne, když mi bylo sedmnáct, byl o šest let starší. V roce 1976 jsme se brali, děti jsme neměli,“ řekla obžalovaná.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaná nejprve přiznala, že manžela bodla, u soudu ale tvrdila, že se možná bodl sám, aby jí zničil život.

„Je to asi rok a půl, kdy se ve mně něco zlomilo, a začala jsem si vybavovat celý život, jaký na mě manžel byl a jak se mnou jednal. Pětatřicet let jsem si neuvědomovala, jak mne psychicky týral a jak si mne vychoval k obrazu svému. Já jsem mu pomáhala i poté, co před několika lety onemocněl a nemohl chodit. Vždycky měl navařeno, byl umytý, oholený a ostříhaný. Každý večer měl na stole pivo, rum a cigarety. Bez toho nemohl být. Jemu to ale nebylo vhod a pořád mě ponižoval a urážel,“ řekla obžalovaná. „Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se s ním už dávno nerozvedla,“ dodala.

Po útoku zemřel na místě

Manželství se rozhodla definitivně ukončit v noci na 24. listopadu, kdy v obývacím pokoji na svého muže vzala nůž. Podle státního zástupce Víta Legerského vraždou vyvrcholila dlouhodobá frustrace ze způsobu soužití. Manžela podle obžaloby nejprve bila pěstmi, kopala a nakonec se ozbrojila dlouhým kuchyňským nožem a bodla ho do levé části hrudníku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaná Dagmar Gurňáková

„V důsledku bodného poranění plíce došlo u poškozeného k masivnímu krvácení do levé poloviny dutiny hrudní a k rozvoji krvácivého šoku, na jehož následky na místě během několika desítek minut zemřel,“ uvedl státní zástupce v obžalobě.

Vzala si prášky a zavolala záchranáře

Žena popřela, že by manžela kopala a bila, při výslechu u policie ale přiznala, že ho bodla. U soudu se však snažila svou vinu popírat. Řekla, že si pamatuje jen to, že manželovi vytáhla nůž z těla. Pak si vzala prášky a zavolala záchranku. Na útok si podle svých slov už nepamatuje, je prý ale možné, že se při fyzickém konfliktu bodl sám. „To proto, aby mi zničil život,“ řekla u soudu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudce ukazuje vražednou zbraň

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců, v průběhu tohoto týdne by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám