Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku pro sociální pracovnici v kauze týraného Dominika

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odvolací senát Krajského soudu v Brně v úterý potvrdil podmíněný trest pro bývalou sociální pracovnici Leu Petříčkovou. Žena měla na starosti brněnskou rodinu, v které byl týrán tehdy sedmiletý Dominik. Podle verdiktu prvoinstančního soudu Petříčková své povinnosti plnila velmi laxně a její vinou se na týrání nepřišlo dříve. Za své pochybení si vyslechla trest čtyř měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lea Petříčková

Článek

"Měla na rodinu působit, vstupovat do ní. Měla signály, že by tam mohlo k něčemu docházet, ale spoléhala na to, že se tak neděje. V důsledku její nečinnosti pak došlo k týrání rodiči," stálo v obžalobě. Petříčková ale tvrdila, že žádné povinnosti nezanedbala. Hájila se tím, že měla na starosti několik stovek případů, nemohla proto do rodin docházet příliš často.

Za několik měsíců na přelomu let 2009 a 2010 byla v rodině podle svých slov dvakrát a ničeho špatného si nevšimla. "Dominik po bytě běhal jen ve slipech, takže jsem ho viděla skoro nahého. Rozhodně nevypadal v té době tak vyhuble, jak později na fotkách, neměl ani žádné modřiny,“ popsala hocha Petříčková.

Odvolací senát ale upozornil, že předchozí sociální pracovnice, která měla rodinu na starosti, dělala kontroly i několikrát měsíčně, občas i dvakrát týdně. "Obžalovaná měla pravomoci a prostředky, aby týrání zabránila. Ten hoch v sedmi letech vážil jako 1,5roční dítě a byl velký jako tříletý," vysvětlil verdikt soudce Dan Krátký, že takové indicie šlo jen těžko přehlédnout.

Kolegyně odhalila týrání hned

Obhajoba Petříčkové bledla i v porovnání s činností stejného úřadu v jiné brněnské městské části, kam se rodina přestěhovala. "Dostala jsem spis na starost a hned jsem si matku pozvala na pohovor. Přišla i s dětmi, kolegyně si Dominika na chodbě všimla, protože měl nepřirozeně napuchlé ucho. Vzaly jsme ho do kanceláře, nejdřív se nás zeptal, jestli se může najíst, než bude něco říkat. Pak si nadzvedl mikinu a ukázalo se to. Byl celý vyhublý, samá modřina, lezly mu žebra, postava neodpovídala jeho věku," vypověděla sociální pracovnice, která se na odhalení případu podílela.

Dominik byl dlouhodobě týrán svými rodiči. Ti hocha trápili hlady, do bot mu dávali připínáčky a bili ho páskem. Chlapcovu vyhublost matka omlouvala na veřejnosti tím, že trpí poruchou růstového hormonu. Hladový Dominik pak kradl ve škole svačiny ostatním dětem, loudil jídlo, chodil do vyučování s modřinami na obličeji. Za týrání si už rodiče ve vězení odpykávají tresty; otec dostal 6,5 roku, matka o půl roku méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám