Hlavní obsah

Peněz z nebe se nedočkal. Za výhrůžky, že odpálí panelák, dostal šest let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na šest let do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni Štěpána Vostrackého, který po policii požadoval více než dva milióny korun s výhrůžkou, že pokud peníze nedostane, odpálí nálož perunitu v panelovém domě. Dvaapadesátiletý recidivista, který v minulosti přepadával pošty, trest za vydírání přijal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Štěpán Vostracký u soudu

Článek

"Rozsudek je pravomocný, neboť se vzdala odvolání i žalobkyně,“ uvedla mluvčí soudu Alexandra Vaňková.

Na policii se Vostracký obrátil anonymním dopisem loni v září. Napsal v něm, že jeho rodině stát odmítl přiznat restituční nárok a v důsledku toho jí hrozí existenční katastrofa. Požadoval 1,8 miliónu korun s tím, že peníze chce shodit s vrtulníku na jím určené místo. Batohy z vrtulníku policie skutečně shodila poblíž obce Terešov, ale Vostracký si je nevyzvedl a z místa ze strachu před prozrazením a zatčením utekl.

Výhrůžky byly plané

Po několika dnech napsal druhý dopis, ve kterém požadovanou částku zvýšil na 2,4 miliónu korun a změnil i způsob předání. Chtěl, aby policisté část peněz vhodili do sklepního okénka panelového domu ve Žlutické ulici s tím, že k předání druhé půlky dojde na parkovišti u nedalekého supermarketu.

Policisty přitom varoval, že když nedojde v jím určeném čase ke vhození balíků s penězi do sklepa, tak dojde k výbuchu, neboť je již odjištěna nálož. Ještě než Vostracký mohl převzít peníze, detektivové ho vypátrali a zadrželi. Později se ukázalo, že výhrůžky s odpálením bomby byly plané.

Čekal pod vrtulníkem, ale vypnul se mu mobil

Vostracký u soudu odmítl vypovídat a odvolal se na to, co řekl u policejního výslechu. Tvrdil, že má dluhy ve výši 700 tisíc korun.

"Protože žádné peníze nemám, tak mě napadlo napsat vyděračský dopis. Počítal jsem s tím, že mi peníze shodí z vrtulníku u Těrešova, kde jsem také čekal. Telefonem jsem naváděl posádku vrtulníku, kudy má přesně letět. Pak mi přestal jít mobil, vrtulník tam začal kroužit a já se lekl a utekl jsem," citoval z Vostrackého výpovědi předseda senátu Jan Špeta. Že vyhodí do vzduchu panelák, prý nemyslel vážně.

Reklama

Výběr článků

Načítám