Hlavní obsah

Výr se chytil do želez, s přeraženými pařáty nemohl lovit a uhynul

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

V péči ekologů z plzeňské záchranné stanice živočichů skončil výr velký, kterého našel u silnice nedaleko Horšova na Domažlicku projíždějící řidič. Zesláblý pták měl přeražené oba pařáty. Vše nasvědčuje tomu, že se chytil do čelisťové pasti. Zachránit se ho nakonec nepodařilo, na následky zranění a dlouhodobého hladovění uhynul.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň, .

Výr velký se zřejmě chytil do želez.

Článek

"Od nálezce jsme přebírali téměř nehybné zvíře. Pták se nemohl postavit a neměl ani sílu létat. Oba pařáty měl poškozené ve stejné výšce, což svědčí o tom, že se někde chytil do želez, ze kterých byl následně vypuštěn. I když původně přeražené kosti byly již částečně zhojeny, tak šlachy a tkáně postupně odumřely,“ uvedl vedoucí záchranné stanice Karel Makoň.

Ten upozornil na to, že používání čelisťové pasti zákon striktně zakazuje. "Přesto ročně projdou naší stanicí jeden až dva pacienti, kteří do ní byli lapeni. A to jsou jen případy, které se náhodně zjistí. Je to pouhá špička ledovce," prohlásil Makoň.

Loni se ekologům podařilo odhalit a usvědčit z kladení železné pasti přímo myslivce. Člen mysliveckého sdružení ve Starém Smolivci na jihu Plzeňska dostal za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a porušení pravidel lovu pokutu 2.500 korun. Ochránci zvířat ho přistihli, jak v areálu odchovny divokých kachen líčil železa na predátory, do kterých se ale chytila jedna z kachen a čelisti jí ucvakly plovák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám