Hlavní obsah

Obnovu procesu s Ďuričkem soud shodil ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud v pondělí odmítl návrh na obnovu procesu v případu podnikatele Bohumíra Ďurička. V roce 2009 byl Ďuričko odsouzen na 12,5 roku do vězení za vraždu Václava Kočky mladšího. Ďuričko podal okamžitě stížnost k Vrchnímu soudu v Praze.

Foto: ČTK

Bohumír Ďuričko přichází v doprovodu vězeňské služby k jednání o návrhu na obnovu procesu.

Článek

Soud dal za pravdu státní zástupkyni, která tvrdila, že žádný z pěti nových posudků nepřinesl nic nového, kvůli čemu by bylo nutné případ znovu otevřít. Podle obhájce ale minimálně jeden z posudků dokazuje, že Ďuričko nestřílel s úmyslem zabíjet. Ďuričkův advokát žádal překvalifikování činu z vraždy na ublížení na zdraví s následkem smrti nebo zabití, kde jsou nižší sazby. Pokud by to soud zamítl, chtěl alespoň usilovat o nižší trest.

"My jsme tady žádnou novou skutečnost nenašli. Po celou dobu jsme si tady pouze hráli se slovíčky," uvedla předsedkyně senátu Eva Brázdilová s tím, že Ďuričkův návrh na obnovu řízení zamítá.

Tragédie se odehrála 9. října 2008 před půlnocí v pražské restauraci Monarch poté, co měl na místě autogramiádu své knihy tehdejší první muž ČSSD Jiří Paroubek. Ďuričko se dostal s Kočkou mladším do sporu, při kterém Kočka udeřil podnikatele nejméně jednou do obličeje. Podnikatel pak vytáhl zbraň a svého protivníka třikrát střelil. Všechny výstřely byly smrtelné.

Ďuričko obžalobu odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Tvrdil, že jej Kočka mladší "zákeřně a brutálně" napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni.

Obžaloba měla naopak za to, že potyčka byla pouze slovní a Ďuričko se zranil až po střelbě. Útok podle nich ale nebyl "zdaleka" tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a střelba tak v žádném případě nebyla přiměřenou obranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám