Hlavní obsah

Byl projev extremistky propagací nacismu? Soud žádá další posudek

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Kauza aktivistky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlégrové nebere konce. Mostecký okresní soud ve čtvrtek za účelem vypracování dalšího znaleckého posudku hlavní líčení odročil na neurčito. Dvaadvacetileté rodačce z Mostu hrozí za veřejný projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka až tříleté vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná Lucie Šlégrová před jednací síní mosteckého soudu.

Článek

Šlégrová stanula před soudem za svůj projev ze 17. listopadu 2010, který pronesla na shromáždění v litvínovském Janově. Její řeč byla soudním znalcem vyhodnocena jako propagace nacismu a antisemitismu.

"Domníváme se, že další znalecký posudek je nadbytečný, navíc zbytečně prodlužuje a prodražuje soudní řízení," řekl Právu advokát obžalované Petr Kočí.

Svou klientku hájil argumentem, že národní socialismus není jen nacismus, ale národními socialisty byli také prezident Edvard Beneš nebo Milada Horáková. V dnešní době se podle něj k národnímu socialismu hlásí strana Národní socialisté - Levice 21. století. Podle státní zástupkyně Šlégrová ale jednoznačně podporuje myšlenky rasové nenávisti.

Obhajoba předložila posudek jiného soudního znalce, který v projevu žádné rasistické či antisemitské poznámky nenašel. Státní zástupkyně proto požádala o další, třetí znalecký posudek. Advokát Šlégrové ale chtěl, aby nejprve oba znalci podali ke svým posudkům vysvětlení. "Vzhledem k situaci, která tady proběhla kolem doktora Mazla, jsem pro revizní znalecký posudek," odmítla jeho požadavek soudkyně.

Soudního znalce označili za podjatého Žida

Kočí se před časem postaral o rozruch, když soudního znalce Michala Mazela, který na údajně závadový projev Šlégrové vypracoval posudek, nařkl z podjatosti.

Jeho klientka údajně nabyla přesvědčení, že je znalec Žid a nemůže tedy nestranně posuzovat projednávaný případ. "Toto příjmení, často se vyskytující rovněž ve variantní podobě Maazel, pochází z hebrejského Moše, to znamená Mojžíš," vysvětlila tehdy své tvrzení o údajném Mazelově původu. Soudkyně Bohumila Huňáčková však námitku smetla ze stolu. V jiném případu zpochybnil Kočí odměny, které Mazel za znaleckou práci dostával. Také tuto stížnost soud zamítl. Mazel na základě těchto obvinění ohlásil konec své praxe v roli soudního znalce.

Členka DSSS a místopředsedkyně Dělnické mládeže Šlégrová se před soudem zpovídá z veřejného projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Podle obžaloby na pietní demonstraci propagovala ideologii národního socialismu. Mazel našel v jejím projevu prvky antisemitismu a neonacismu.

Vinu Šlégrové podporuje obžaloba policejním videozáznamem z Janova. Obžalovaná se v něm hlásí k národnímu socialismu, kritizuje zatýkání svých kolegů a předpovídá budoucí vítězství národních socialistů a potrestání současných stran za jejich "špinavé činy".

Šlégrová na sebe poprvé významně upozornila jako členka takzvaných Ochranných sborů Dělnické strany. V říjnu 2008 spolu s kolegy vyprovokovali v problémovém sídlišti Janov konflikt. O měsíc později vyvrcholilo napětí krvavým střetem s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám