Hlavní obsah

Řidič, který kreslil politikům tykadla, do vězení nenastoupil

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana (30) nenastoupil do vězení, kam má jít na 100 dní za kreslení po předvolebních plakátech. Právu to v pondělí, kdy mu ve 14:00 vyprší nejzazší termín nástupu k výkonu trestu, potvrdil sám Smetana.

Foto: Petr Marek, Právo

Roman Smetana za volantem "svého" autobusu linky 25 v Olomouci.

Článek

"Budou si pro mě muset přijít. Zatím normálně pracuji. Odpoledne, kdy mám volno, ale uteču někam do přírody a budu relaxovat. Už jsem ze všeho unaven," řekl Právu Smetana.

Muže, který ke sloganům psal dodatky a politikům přikresloval tykadla, poslal olomoucký okresní soud (OS) do vězení kvůli tomu, že odmítl odpracovat již dříve uložené obecně prospěšné práce. Smetana odmítl i domácí vězení a od počátku tvrdí, že do vězení dobrovolně nepřijde. Do výkonu trestu ho tak zřejmě bude muset "dopravit" policie. Hrozí mu tak navíc i trest za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Koleduje si o další trest

„O tom, že pan Smetana do vězení zatím nenastoupil, žádné oficiální informace nemám. Obecně v takových případech ale platí, že věznice soud o tom vyrozumí a ten pak požádá policii, aby dotyčného do výkonu trestu dodala,“ řekl Právu v pondělí dopoledne předseda olomouckého OS Michal Jelínek s tím, že pokud by řidič skutečně do výkonu trestu bez udání důvodu nenastoupil, hrozilo by mu další stíhání za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. "Odsouzen by tak mohl být k dalšímu trestu," konstatoval Jelínek.

Smetana podle svých slov na protest proti politickým elitám pokreslil nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly různé politické strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Nejvíc pokreslených plakátů patřilo ODS, která se rovněž jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Smetanu, jehož udal kolega, potrestala soudkyně Markéta Langerová, manželka tehdejšího volebního lídra ODS Ivana Langera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám