Hlavní obsah

Za padající smrtící branku přijde učitelka o práci, očitý svědek soud nezlomil

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Vinna – tak rozhodl středeční odvolací soud ve věci učitelky mateřské školy Aleny Haškové, před jejímiž zraky se 3. prosince 2009 v Dolní Cerekvi na Jihlavsku zřítila házenkářská branka na šestiletou dívku. Holčička zemřela a učitelka nyní přijde o práci.

Foto: Jana Pechová, Právo

Učitelka Alena Hašková se svým obhájcem.

Článek

Obhájce Jiří Kozák vytáhl při jednání trestního senátu jihlavské pobočky brněnského krajského soudu eso z rukávu: vystoupil dosud nevyslechnutý svědek, jehož popis situace přítomné v soudní síni překvapil.

Praktický náhled řidiče autojeřábu, který byl přímým svědkem neštěstí, totiž donutil oči zahleděné do paragrafů k pohledu na běžnou realitu z úhlu normálního smrtelníka. Že to soudem nepohnulo, Kozáka překvapilo a sám to novinářům po skončení jednání přiznal.

„Seděl jsem v autojeřábu, asi 70 až 80 metrů od místa neštěstí. Stavěli jsme opěrnou zeď a já jsem chlapům podával bednění. V pauzách jsem sledoval dění na hřišti. Když přišla paní učitelka s dětmi, seběhlo se všechno hrozně rychle. Mezitím co ona ještě čekala na stráni na opozdilce, první děti již byly na druhém konci plácku,“ uvedl svědek Jaroslav Rusko.

Ta branka letěla dolů v momentu, ne, že si děti s provázkem hrály.
svědek

Detailně popsal, jak děti změnily známé hřiště v hejno vrabčáků, a než se kdo nadál, branka se dvakrát zhoupla a tragédie byla na světě. „To byl mžik. Ta branka letěla dolů v momentu, ne, že si děti s provázkem hrály, jak se někde povídalo. A myslím, že paní učitelka ze směru, odkud přicházela, nemohla provázek ani vidět,“ usoudil jeřábník.

Že má paměť opravdu dobrou, přesvědčil i popisem dalších věcí: například tím, že provázek na branku upevnila předchozí den odpoledne asi pětičlenná skupina odhadem 15letých chlapců, které ze stejného místa sledoval, jak hrají nohejbal. „Ale byla zima, moc dlouho je to nebavilo,“ uvedl muž.

Obžalovaná věděla o nestabilitě branek a měla si je zkontrolovat.
soudce

Onen provázek pak sehrál fatální úlohu. „Ze svědectví vyplývá, že se nejednalo o situaci, která se dala předvídat a v níž mohla paní učitelka zasáhnout,“ navrhl obhájce v závěrečné řeči.

Předseda senátu Miroslav Novák ale dal již po druhé zapravdu státní zástupkyni. Ta trvala na tom, že odvolání proti rozsudku o nejnižším možném trestu (půl roku s podmínečným odkladem na rok) je nedůvodné.

Učitelka mateřinky bez práce

„Podstata nedbalostního jednání je v tom, že obžalovaná věděla o nestabilitě branek a měla si je zkontrolovat,“ potvrdil předsedající rozsudek soudu prvního stupně.

Ten tak nyní postavil dosud bezúhonnou učitelku mateřinky do řady uchazečů o práci, protože ji ředitelka školky bude muset jako trestanou propustit. Nešťastná učitelka odmítla výsledek dlouhé pře jakkoli komentovat, obhájce Kozák, který má ještě možnost dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, řekl, že definitivní rozhodnutí musí učinit po poradě s klientkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám