Hlavní obsah

Muž, který vydíral a mlátil slepého souseda, půjde na 2,5 roku do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na 2,5 roku do vězení s dozorem poslal v úterý plzeňský soud 45letého Vladimíra Klikoše za nebezpečné ohrožování a vydírání. Jeho obětí byl 42letý slepý soused Luboš Pechman, který musel snášet bití a ponižování téměř čtyři roky. Loni na podzim policie Klikoše zatkla a od té doby sedí ve vyšetřovací vazbě. Muž se musí podrobit také ústavní protialkoholní léčbě.

BEZ KOMENTÁŘE: Vladimír Klikoš u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle soudu se podařilo prokázat pět útoků v letech 2010 a 2011, a to jak na Pechmana, tak na Klikošovu bývalou manželku.

„Při rozhodování o trestu soud nemohl přehlédnout, že se obžalovaný dopustil trestného činu na osobě zdravotně postižené, což zvyšuje společenskou škodlivost,“ zdůvodnil předseda senátu Miroslav Mlčák, proč uložil nepodmíněný trest, ačkoliv na obžalovaného je nutné hledět jako na dosud netrestanou osobu.

„Mé svědomí je čisté, nikdy jsem nikdy panu Pechmanovi nijak neublížil, jeho obvinění je účelové, stejně tak, jako mé bývalé manželky, která mi vyhrožovala, že mě dostane do vězení,“ řekl v závěrečné řeči u soudu Klikoš.

Podle soudní znalkyně je Klikoš těžce závislý na alkoholu a navrhla jeho ústavní léčbu.

Dostal jsem takovou nakládačku, že jsem se bolestí pomočil.
napadený

Vše se odehrávalo v činžovním domě v Plovární ulici, kde muži bydleli ve stejném vchodu. První útok zažil Pechman v roce 2007, kdy ho cukrovka definitivně připravila o zrak. „Dostal jsem takovou nakládačku, že jsem se bolestí pomočil,“ uvedl před soudem Pechman. Nejhůře dopadl o rok později, kdy po útoku Klikoše a jeho kumpána skončil se zlámanými žebry v nemocnici.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Luboš Pechman leží v nemocnici po jednom z Klikošových útoků.

„Vracel jsem se z pošty, kde jsem si vyzvedl sociální příspěvek osm tisíc korun. Odemkl jsem si vchodové dveře a vyšel první tři schody, když jsem zaslechl, jak jde někdo proti mně. Podle kroků to byli dva lidé. Slušně jsem je pozdravil,“ vzpomínal nevidomý muž. Místo odpovědi dostal ránu do hlavy a svalil se na zem.

Ať řekne pravdu a nevymýšlí si.
obžalovaný

„Slyšel jsem mužský hlas, jak říká: dělej. Vnímal jsem, jak mě někdo šacuje. Prosil jsem, aby mě nechali být, že si mohou vzít všechno, co u sebe mám. Pak přišel kopanec do hrudníku a už si jen pamatuji, jak na mne mluví nějaká žena a ptá se, co mi je. Za chvíli přijela sanitka a odvezla mne do špitálu,“ líčil dále Pechman.

Útoky a vyhrožování se podle něho začaly stupňovat v době, kdy se s Klikošem začala rozvádět jeho postižená manželka, kterou měl rovněž terorizovat a několikrát ji prý i znásilnit. "Občas mi pomáhala s nákupy a svěřovala se, jaké to má doma těžké. Poradil jsem jí, aby se s Klikošem rozvedla a nabídl se, že budu svědčit u soudu,“ řekl Pechman.

Kopal do dveří bytu a já už se chystal vyskočit z okna.
napadený muž

Když se to Klikoš dozvěděl, řádil jako pominutý. "Vyhrožoval mi, že mě zabije, protože mu chci rozbít rodinu. Dokonce se na mě dobýval s nožem v ruce. Kopal do dveří bytu a já už se chystal vyskočit z okna. Naštěstí ho uklidnili další sousedé,“ vybavoval si Pechman jednu z mnoha vyhrocených situací.

Klikoš u soudu prohlásil, že žádnou vinu necítí. „Ať řekne pravdu a nevymýšlí si,“ uvedl na adresu slepého muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám