Hlavní obsah

Muž vrtal na Kroměřížsku do plynové lahve

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Notné zděšení ve Chvalčově na Kroměřížsku vyvolal ve středu dopoledne mladý muž, který se elektrickou vrtačkou dobýval do tlakové lahve s propan-butanem. Vrtačku odhodil a kvapem prchal až v okamžiku, kdy z lahve začal unikat plyn.

Foto: HZS Zlínského kraje

Místo navrtání láhve.

Článek

„Taková událost je opravdu naprosto mimořádná a ojedinělá. Naštěstí však tato, velmi jemně řečeno nedbalost, skončila mimořádně šťastně,“ vyjádřil se mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Mladý muž se rozhodl odevzdat dvě plynové láhve do sběrných surovin. „Vzhledem k tomu, že sběrny odebírají pouze znehodnocené tlakové nádoby, rozhodl se plášť obou nádob provrtat. Práci pak prováděl na volném prostranství před rodinným domem,“ uvedl mluvčí.

Elektrickou vrtačkou mladík nejdříve provrtal plášť malé tlakové nádoby na plyn. Poté se rozhodl stejným způsobem pokračovat i u velké nádoby. Nejdříve povolil ventil, aby vypustil případný zbytkový plyn. Ovšem přehlédl, že ventil je opatřen krycím víčkem, a k řízenému úniku plynu tak nemohlo dojít, a také nedošlo.

„V domnění, že je tlaková nádoba prázdná, protože podle vlastních slov neslyšel žádné syčení, začal plášť nádoby provrtávat. Když vrták projel pláštěm, nastal šok. Z nádoby začal pod tlakem unikat plyn do okolí,“ řekl Mitáček.

Foto: HZS Zlíneského kraje

Tlaková láhev.

Muž zahodil vrtačku a utekl. Zcela vyděšená majitelka domu ve značném stresu ohlásila událost hasičům. Ti nakonec plyn pod kontrolou vypustili i přes tlakový ventil, když lahev přenesli do zahrady. „Sousední školu naštěstí nemuseli hasiči evakuovat. Dopadlo to šťastně, ale skutečně stačilo velmi málo, aby došlo k výbuchu nebo požáru,“ upozornil Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám