Hlavní obsah

Gang vylákal od českých firem ocel za 11,5 miliónu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kriminalistům se podařilo v rámci akce Roxor dopadnout čtveřici mužů ve věku 35 až 48 let z Olomoucka, kteří podvodně vylákali od různých firem v Česku betonářskou ocel v hodnotě 11,5 miliónu korun. Materiál následně prodávali pod cenou. Využívali k tomu další lidi, kteří o podílu na trestné činnosti neměli tušení.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

O případu podvodu informovali ve čtvrtek kriminalisté Karel Kadlec (vpravo) a Petr Hanák.

Článek

„Pachatelé se pod smyšlenou identitou vydávali za zástupce jednatelů skutečně existujících firem. Na základě objednávek odebírali hutní betonářský materiál, který dále prodávali,“ řekl novinářům ve čtvrtek náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec s tím, že odběratelé, kteří ocel získávali za cenu zhruba o deset procent nižší, než je obvyklá, nevěděli, že pochází z trestné činnosti.

Podvodníci podle něj používali ke komunikaci výhradně mobilní telefony nebo e–mail, aby nedošlo k jejich rychlému vypátrání. O zboží připravili sedm firem z Přerova, Olomouce, Pardubic, Hradce Králové, Brna, Břeclavi a Frýdku-Místku. „Nejčastěji nakupovali kari sítě a betonářské pruty,“ uvedl kriminalista Petr Hanák.

Využívali třetí osoby

Ke své činnosti používali podvodníci třetí osoby tzv. brigádníky, kteří neměli tušení, že se podílejí na trestné činnosti. „Sloužili jim například k podpisům smluv, předání objednávek a především k zajištění přepravy materiálu,“ konstatoval Kadlec.

Na případu začal pracovat speciální tým kriminalistů poté, co skupina vylákala v dubnu podvodně od přerovské firmy ocelové výrobky za 3,7 miliónu korun. Následně policisté zjistili další firmy, které se staly obětí této organizované skupiny.

Dva skončili ve vazbě

Kriminalistům se podařilo odhalit v průběhu vyšetřování také další plány pachatelů. „Chystali se okrást dalších několik firem, kterým mohla vzniknout škoda v řádu miliónů korun,“ poznamenal Hanák.

Muži byli obviněni z podvodu, hrozí jim až deset let vězení. Dva z nich skončili ve vazbě. „Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlou trestnou činnost, která přesáhla hranice Olomouckého kraje, je v této věci prováděno i nadále policejní vyšetřování. Není vyloučeno, že trestní stíhání bude rozšířeno o další skutky, a že budou obviněny i další osoby,“ dodal Kadlec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám