Hlavní obsah

Za zardoušení manželky poslal liberecký soud Moldavana na 15 let za mříže

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Na patnáct let do vězení s ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Liberci jednatřicetiletého Moldavana Romana Poedinoce za vraždu jeho ženy, rovněž z Moldávie. K brutálnímu činu došlo před rokem v Parkhotelu v Novém Boru na Českolipsku.

Článek

Soud uznal muže vinným z toho, že v noci na 14. prosince zřejmě po hádce v hotelovém pokoji ženu několik minut rdousil a škrtil. Následně jí sice přivolal zdravotnickou pomoc, ale žena následkům zranění podlehla po několika dnech v nemocnici. Podle soudních znalců byl útok tak intenzivní, že žena zranění nemohla přežít. Muž jí při útoku zlomil hrtan. Pachatel před soudem nevypovídal a proti rozsudku se na místě odvolal, lhůtu na odvolání si ponechal i státní zástupce.

„Obžalovaný způsobil smrt poškozené v důsledku prudké hádky. Nebylo to ale v afektu, jeho jednání bylo dlouhotrvající,“ popsala vražedný útok při čtení rozsudku předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová, která až na stupeň ostrahy věznice vyhověla návrhu obžaloby. Ta pro obžalovaného žádala trest 14,5 roku odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Nespokojená obhájkyně

„Kombinace rdoušení a škrcení velmi zvýšila závažnost trestného činu,“ odůvodnil státní zástupce Miloš Klátik výši navrženého trestu a dodal, že obžalovaný sice projevil lítost, ale popřel, že by vraždu spáchal. S rozsudkem nebyla spokojena obhájkyně obžalovaného. Po vynesení rozsudku uvedla, že úmysl vraždit nebyl prokázán.

„Nečekala jsem zprošťující rozsudek, ale motiv nebyl prokázán. Navrhovala jsem těžké ublížení na zdraví s následkem smrti,“ řekla advokátka Markéta Dardová.

Partnerský trojúhelník

Důvodem k útoku mohl být partnerský trojúhelník. I když Moldavan, žijící ve Varndsdorfu na Děčínsku, se svojí manželkou už několik let nežil, žárlila na ni jeho současná družka. Obžalovaný v přípravném řízení tvrdil, že se při cestě z libereckého nákupního centra zastavili v novoborském hotelu, zde se jeho žena prý opila, obtěžovala jej a pak si měla stěžovat na zdravotní problémy.

Muž na recepci prý sháněl pomoc a poté ji našel v koupelně ležet na podlaze. Soud jeho verzi neuvěřil. Podle nařízení soudu musí muž zaplatit dcerce odškodné 240 tisíc korun. Po jeho odvolání případ zamíří před pražský vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám