Hlavní obsah

Šéf policie nastěhoval do služebního bytu Ukrajinku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Do pořádné šlamastiky se dostal šéf policejního oddělení v Nejdku na Karlovarsku Miroslav Kazda. Pětapadesátiletý důstojník v hodnosti majora musí nyní vysvětlovat, proč ve služebním bytě, který získal loni na podzim od města výhradně pro potřeby policie, bydlí několik měsíců jeho o 20let mladší známá z Ukrajiny.

Článek

Kazdu od včerejška vyšetřuje inspekce ministra vnitra pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu. "V této fázi vyšetřování se k případu nebudu vyjadřovat," řekl v pátek Právu plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, který vyšetřuje trestné činy policistů.

Kazda loni v září podepsal s vedením města nájemní smlouvu na byt s tím, že se do něho nastěhuje policista, který bude nově zařazen na místní obvodní oddělení. Ve skutečnosti ale byt užívá 36letá žena z Ukrajiny, která pracuje jako dělnice v místní továrně Vlnap a se kterou má šéf policie údajně přátelský vztah. Nájemné měla cizinka posílat Kazdovi poštovní poukázkou a ten peníze přeposílal na městský úřad pod hlavičkou policie.

Samotný Kazda na dotaz Práva odmítl cokoliv komentovat. "Dokud se neporadím s právníkem a nebudu oficiálně vyslechnutý, žádné stanovisko podávat nebudu ," řekl do telefonu policejní důstojník, který je v současné době v pracovní neschopnosti. Podle svých slov má pro celou věc vysvětlení, ale nechce ho zatím prezentovat.

Na skandál upozornil zastupitel

Aféru kolem čachrování se služebním bytem rozpoutal nejdecký zastupitel Miroslav Drobný (ČSSD). "Dostal jsem podnět od místního občana, který se na mě jako na voleného zástupce obrátil s tím, zda se na to mohu podívat. Podal jsem na příslušný odbor městského úřadu písemnou žádost, aby celá záležitost byla řádně prošetřena, což mě bylo přislíbeno. Navíc jsem ještě upozornil inspekci ministra vnitra" uvedl Drobný. (ČSSD).

Starosta Nejdku Luděk Sequens (ODS) řekl, že město uzavřelo s Kazdou jako zástupcem Policie ČR nájemní smlouvu s tím, že rada města si dala podmínku , že byt bude užívat příslušník policie. ."Jestliže ukáže, že bytě přebýval někdo jiný, bude to důvod k okamžitému zrušení nájemní smlouvy. Tohle musíme nyní vyšetřit," uvedl první muž města. Ten se s majorem Kazdou sejde v pondělí. "Na schůzce očekávám jeho vysvětlení,"řekl Sequens.

Karlovarský policejní ředitel Lubomír Kučera uvedl, že o kauze zatím ví jen z doslechu a v současné době nemá v ruce žádné podklady. ."Až budu míst k dispozici výsledky šetření inspekce, zvážím další kroky včetně personálního opatření," prohlásil Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám