Hlavní obsah

Exstarosta, který chtěl uplatit novináře, musí zaplatit tučnou pokutu

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii České republiky trestal soud politiky za to, že se pokusili uplatit novináře. Okresní soudce v Pardubicích ve středu uložil pokuty po 180 tisících korunách exstarostovi pardubického městského obvodu Dubina Jánu Kasičovi a vydavateli místního občasníku Svatopluku Kodetovi. Muži se loni pokusili uplatit reportéry televize Prima.

Článek

Pořad Soukromá dramata na televizi Prima vloni koncem listopadu skrytou kamerou ukázal, jak se starosta pardubického městského obvodu Dubina Ján Kasič (ČSSD) a vydavatel soukromých levicových občasníků Svatopluk Kodet pokusili podplatit externí spolupracovníky TV Prima Bohumila Rouba a Romana Svobodu 60 tisíci korunami aby reportáž o Kasičove působení v SNB v 80. letech minulého století nepředali k vysílání.

Soud Kasiče a Kodeta uznal vinnými a oběma vyměřil pokutu po 180 tisících korun. Pokud by ji neuhradili, čekal by je náhradní trest v podobě šesti měsíců vězení. Navíc soud rozhodl o propadnutí 60 tisíc korun, které byly zabaveny policií po předání úplatku.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ján Kasič (vlevo) a Svatopluk Kodet před pardubickým soudem.

Advokáti obžalovaných se snažili celou reportáž zpochybnit, mohli se opřít i o znalecký posudek daktyloskopa, který došel k závěru, že na inkriminovaných 60 tisících úplatku nebyly otisky prstů ani Kodeta, ani Kasiče. „Kasič měl k takovému jednání důvod. Reportáž by ohrozila jeho politický i osobní život,“ řekl po vynesení rozsudku soudce Jan Šlosar.

„Nejednalo se o úplatek, chtěl jsem prostě tu reportáž koupit,“ hájil se Kodet. Kasič popřel, že by mu na to 60 tisíc korun dal. „Ta reportáž neměla cenu ani korunu,“ řekl Kasič. Vyšetřování však potvrdilo, že krátce před inkriminovanou schůzkou vyzvedával z bankomatu větší částku.

Advokáti obou souzených se na místě v soudní síni okamžitě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám