Hlavní obsah

69letá důchodkyně vraždila v pečovatelských domech

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalistům z Vysočiny se v těchto dnech podařilo dostat za mříže penzistku - vražedkyni. Vyklubala se z nenápadné 69leté návštěvnice pečovatelských domů v Ledči nad Sázavou a Berouně, v nichž letos usmrtila a vážně zranila dvě ještě starší obyvatelky. Důvody přitom byly vlastně malicherné – vyplynuly z obyčejného názorového střetu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na zločineckou dráhu se dosud netrestaná důchodkyně ze středočeského Berounska vydala letos na začátku srpna, kdy přijela do domu s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou na Vysočině navštívit svoji příbuznou.

U té přespala a ráno před odjezdem potkala na téže adrese bývalou kolegyni z práce, k níž se stavila na krátkou návštěvu. Setkání se 80leté paní stalo osudným. Mezi oběma ženami totiž zakrátko vzplál spor, který návštěvnice ukončila těžkou skleněnou vázou. Tu si pak odvezla s sebou.

Na druhou ženu si přinesla kovovou tyč

„Největší problém způsobil hned zpočátku omyl přivolaného lékaře. Ten totiž po zběžném ohledání konstatoval, že mrtvá paní si přivodila zranění na hlavě nejspíš sama, v důsledku tíhy vlastního těla při pádu a nárazu do okolních předmětů. Díky proto patří havlíčkobrodským policistům, kteří nic nenechali náhodě, místo činu zapečetili a nařídili soudní pitvu,“ uvedl šéf kriminálky Pavel Kubiš.

Vyšetřovatele však přivedly na místo až výsledky soudní pitvy a dvoudenní zpoždění výrazně zkomplikovalo cestu k pachateli.

Agresivní důchodkyně však vyšla kriminalistům vstříc sama. Na konci října se totiž obdobně pohádala se známou v berounském pečovatelském domě, na kterou si přinesla kovovou tyč.

Při hádce mezi čtyřmi stěnami útočnice své 77leté oponentce podrazila nohy a do ležící ženy začala tlouct. Tentokrát se ale oběť nedala: její křik přivolal sousedky a případ začala vyšetřovat středočeská policie. Nitky kauzy z Ledče a Berouna spletla dohromady vzájemná spolupráce kriminalistů.

Hrozí jí 20 let za mřížemi

„Pachatelka je ve vazbě, k oběma činům se přiznala částečně. Na Ledeč si prý nepamatuje,“ uvedl vyšetřovatel Michal Laška. Obviněná by mohla strávit až 20 let za mřížemi.

Lékaři, který v Ledči nesprávně vyhodnotil situaci, ale podle Lašky nic nehrozí. „Dá se těžko říct, že něco zanedbal. Prvotní sdělení přivolaného lékaře je pro kriminalisty důležité, ale nikoli zavazující,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám