Hlavní obsah

Prostějovský varhanář odmítá zneužití miliónů od města

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Všechny peníze od města jsem použil na výrobu varhan pro hradeckou filharmonii, nikoho jsem nepodvedl, prohlásil v úterý muž, čelící před senátem Krajského soudu v Hradci Králové obžalobě ze závažného dotačního podvodu. Jde o známého prostějovského varhanáře Vladimíra Grygara.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Varhanář Vladimír Grygar v soudní síni

Článek

Pětapadesátiletý muž se v branži pohybuje přes třicet let. Jeho podnikání zlomila vaz až nezvládnutá, bezmála devatenáctimiliónová zakázka za zhotovení varhan pro koncertní sál Filharmonie Hradec Králové. Nyní je podle svých slov nezaměstnaný, pobírá podporu z úřadu práce a jeho firma je v troskách.

První nápad vybavit sál monumentálním nástrojem s jednašedesáti rejstříky padl v Hradci před bezmála deseti lety a radnice jako zhotovitele vybrala Grygarovu dílnu.

Roku 2004 Grygar založil Nadační fond kulturního dědictví českých a moravských varhan, do něhož se město zavázalo nasypat šest miliónů korun za předpokladu, že fond nashromáždí další peníze od donátorů.

Mediální kampaň odradila donátory

Předsednictví správní rady fondu se zprvu ujala Grygarova manželka a městu předložila smlouvy, podle nichž měl zbytek peněz přitéci od několika dárců. U soudu padla dvě jména: Pavel Šupčík, který později převzal vedení fondu, údajně slíbil zhruba pět miliónů korun, a více než čtyřmi milióny měl varhany poněkud překvapivě podpořit sám Grygar.

„Rozpoutala se ale mediální kampaň, která donátory odradila. Přestali projektu věřit,“ řekla soudu Grygarova manželka. Doplnila, že z účtu fondu peníze vybírala a svému manželovi je nosila v hotovosti. „Bylo to celkem asi osm miliónů,“ vzpomněla si.

Pravdou ale je, že státní zástupkyně Eva Jirásková v obžalobě tvrdí, že Grygar magistrátní milióny utratil převážně jinak, než měl. „Použil je zejména k úhradě svých dřívějších dluhů, splácení úvěrů u bank, k rekonstrukci pronajaté fary, na dostavbu varhan pro Jablonec nad Nisou, vyplacení odškodného další osobě a pro svoji osobní spotřebu,“ stojí ve spisu. Do stavby varhan šlo podle znalců jen necelých 638 tisíc a Hradci tak vznikla škoda přes pět miliónů. To v platné trestní sazbě představuje až 12 let za mřížemi.

Grygar hlavně zpochybnil znalecký posudek, který zhodnotil cenu nedostavěného nástroje. „Absolutně s ním nesouhlasím, je neobjektivní. Do konce listopadu předložíme posudek nový,“ prohlásil Grygar. Manželé se netajili názorem, že za vším mohl být i konkurenční zápas o převzetí lukrativní zakázky. „V únoru 2008 k nám s lidmi z filharmonie a znalcem přijel i člověk z firmy Rieger-Kloss. Choval se arogantně a tak jsem ho z dílny vyhodila,“ poznamenala Grygarova žena.

Hlavní líčení je naplánováno i na středu a pak bude odročeno, aby se senát mohl seznámit se slibovaným novým posudkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám