Hlavní obsah

Za znásilnění dívky na vozíku v brněnském ústavu dostal útočník osm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zcela bezbrannou oběť, mentálně retardovanou a navíc upoutanou na vozík, si vybral k ukojení svých pudů 46letý Pavel Hájek. Loni v září si vyhlédl v Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně 26letou postiženou ženu, zamknul se s ní na pokoji a znásilnil ji. Brněnský Městský soud ho za to potrestal devíti roky vězení, odvolací soud mu ale trest o rok zmírnil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hájek si svou oběť vybral v ústavu kolem poledne. K ženě se vplížil do pokoje, zamknul a začal ji obtěžovat.

"Líbal ji do oblasti úst, krku, prsou, břicha, stehen, přirození a osahával ji. Poté se vysvlékl ze svého oblečení a lehl si mezi nohy poškozené. Poškozená se celou dobu bránila jen slovně, neboť je schopna pohybu pouze na vozíčku a i v obvyklé péči je odkázána na pomoc pečovatelky,“ popsala Hájkovo řádění mluvčí městského soudu Gabriela Stočková s tím, že od dalšího jednání muže naštěstí vyrušila zaměstnankyně ústavu.

Hájek před soudem všechno popřel. Podle jeho verze se sice v ústavu pohyboval, ale s ženou si prý jen povídal o pejskovi a v zařízení se chtěl zeptat na práci, protože rád pracuje s lidmi. Takovému vysvětlení ale soudci neuvěřili.

„Soud přihlédl zejména k tomu, že obžalovaný je osoba s bohatou trestní minulostí, když byl již čtrnáctkrát pravomocně soudně trestán pro různorodou, převážně majetkovou trestnou činnost. O nebezpečnosti osoby obžalovaného svědčila i ta skutečnost, že si k ukojení aktuální potřeby sexu vybral naprosto bezbrannou osobu, která dosud neměla žádné sexuální zkušenosti,“ odůvodnili verdikt soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám