Hlavní obsah

Nadměrný náklad mohl zablokovat dálnici, policisté jej zadrželi na poslední chvíli

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policisté dálničního oddělení královéhradeckého policejního ředitelství zabránili ve čtvrtek večer zablokování dálnice D11 směrem na Prahu. Specialisté na kontrolu kamiónů a přepravu nadrozměrných nákladů zakázali před 22. hodinou večer pokračovat v jízdě řidiči, který vezl na soupravě nadrozměrný náklad.

Článek

Pardubická přepravní společnost jej přepravovala na základě povolení, vydaného ministerstvem dopravy, ale povolení porušila hned v několika bodech.

„Nejzávažnější porušení spočívalo v tom, že řidič nerespektoval povolený směr trasy. Měl jet z Pardubic přes Lázně Bohdaneč a na D 11 se měl napojit u Nového Města, jenže policisté jej zastavili u Opatovic nad Labem. Okamžitě soupravu odstavili na čerpací stanici a řidiči zakázali pokračovat v jízdě,“ informovala krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Širší o metr na každé straně, zúžením by neprojel

Souprava by úseku mezi 76. a 69. kilometrem, kde je uzavřena jedna polovina dálnice a provoz je sveden do protisměru, další jízdou zkomplikovala dopravu a hrozilo by dokonce její úplné zablokování. Náklad na každé straně totiž překračoval povolený rozměr o téměř jeden metr.

„Do zúženého úseku dálnice by se náklad vzhledem ke své šířce vůbec nevešel,“ řekla Ježková.

Dále policisté zjistili, že nadrozměrný náklad nebyl z boku soupravy označen, a protijedoucím vozidlům tak hrozil střet s jeho přečnívající částí. Přepravce nezajistil ani potřebný počet doprovodných vozidel, která měla náklad doprovázet až do cílového místa v západních Čechách. Další důkladnou kontrolou policisté zjistili na soupravě několik technických závad.

„Souprava je stále odstavena, a to až do doby vydání nového povolení. Přepravní společnosti hrozí ve správním řízení až půlmiliónová pokuta,“ doplnila v pátek odpoledne mluvčí.

Případ následuje nedlouho poté, co řidič polského kamiónu zablokoval dopravu v Ostravě, protože se s nadměrným nákladem nevešel pod most.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám