Hlavní obsah

Textař Katapultu stáhl žalobu na Zelené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek stáhl žalobu na Martina Bursíka kvůli zneužití písně v předvolební kampani Strany zelených. Někdejší lídr se mu pouze omluví. Se stranou se pokusí mimosoudně dohodnout.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Textař hudební skupiny Katapult Ladislav Vostárek v jednací síni pražského městského soudu.

Článek

Spor vznikl kvůli použití sloganu "A co děti? Mají si kde hrát?" v předvolební kampani před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Ještě před samotným projednáním věci se právní zástupci obou stran shodli na tom, že se pokusí ve lhůtě jednoho měsíce dohodnout.

Textař se domáhal omluvy a půl miliónu korun. Bursík podle něj použil slogan protiprávně a údajně se na jeho úkor také obohatil. Text se objevil například na autech, internetu, v novinách či zazněl na některých předvolebních mítincích. Úryvek písně ho prý navíc spojil se zelenými, se kterými nesympatizuje. "Vůbec se mě na to, zda mohou slova použít, nezeptali. Ale i kdyby to udělali, svolení bych jim nedal," uvedl Vostárek.

Pro mě víc než peníze má cenu to, aby lidé věděli, že já jsem nikdy v žádné partaji nebyl
textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek

Soudce Martin Valehrach Vostárka nakonec přesvědčil, aby vzal svou žalobu na Bursíka zpět, protože její expředseda jednal za stranu, nikoli za sebe. Ten skrze svoji právní zástupkyni přislíbil, že je ochoten se omluvit a podílet se i na zaplacení dohodnuté částky. Soudce také upozornil na to, aby strany "kvůli plotu neprosoudily celou chalupu".

Strana zelených se naopak bránila tím, že získala licenci od Ochranného svazu autorského a povolení od zpěváka Katapultu Oldřicha Říhy. Podle Valehracha je však logické, že většina písní má autory dva.

Valehrach také upozornil na obdobné rozsudky, z nichž dovodil, že přiměřená částka pro Vostárka by se měla pohybovat mezi 50 000 až 100 000 korunami. Zelení nabídli textaři 75 000 korun, ten nakonec slíbil, že se pokusí se stranou dohodnout.

"Já jsem si uvědomil, že uplynula doba a vztek přešel, ale pro mě víc než peníze má cenu to, aby lidé věděli, že já jsem nikdy v žádné partaji nebyl, nebudu a ani podporovat je nechci," prohlásil textař.

Podle něj bude předmětem dohody zejména rozsah omluvy, která by však prý neměla být jednorázová a měla by se měla opakovaně objevit v několika celostátních denících. "Budeme požadovat tu, řekl bych, antireklamní kampaň," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám