Hlavní obsah

Soud nechal senátoru a lékaři Trpákovi za tragický porod půlroční podmínku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov
Aktualizováno

Gynekolog a senátor za ČSSD Pavel Trpák souzený od září 2009 za profesní chybu ukončenou smrtí novorozence odešel v pondělí napotřetí od Okresního soudu v Trutnově opět s půlročním podmíněným trestem.

Článek

Soud zprvu Trpákovi vyměřil deset měsíců podmíněně s odkladem na půldruhého roku. Soudkyně Miroslav Purkertová po gynekologově odvolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové trest letos v únoru zmírnila na šest měsíců s ročním podmínečným odkladem.

Rozsudek soudkyně v pondělí pouze zopakovala. „Doktor Trpák zanedbal zákonem dané povinnosti,“ odůvodnila Purkertová, která odmítla názor krajského soudu. „Krajský soud si mylně vyložil medicínské pojmy,“ podotkla.

Trpák přesvědčený o vlastní nevině nepřijal ani opětovný mírnější rozsudek a okamžitě podal odvolání. „Plně soucítím s rodinou chlapce a je pro mne velmi zdrcující stát kvůli svoji práci před soudem. Medicína je ale někdy značně komplikovaná,“ prohlásil Trpák.

Gynekologovu vinu neprokázal žádný z řady znaleckých posudků,“ „Pokud chcete někomu prokázat vinu, musíte dokázat příčinnou souvislost mezi vlastním skutkem a následkem, což lze v tomto případě velmi těžko, jestli vůbec,“ okomentoval Trpákův případ jeden ze znalců.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lékař Pavel Trpák (vpravo) u soudu

Trpákovi přitížila nedbalá dokumentace

Trpák převzal v květnu 2007 v trutnovské nemocnici komplikovaný porod. Chlapeček se rodil dnem pánevním, kdy dítě nejde dopředu hlavičkou, nýbrž nožičkami. Novorozence s příznaky životní tísně porodník posléze poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové. Radim přesto po několika hodinách zemřel na nedostatečné okysličení tkání a trauma.

Gynekolog podle soudu nevěnoval rodičce odpovídající pozornost a včas nepředešel možným komplikacím. Rodička údajně odmítla monitoring plodu a vzhledem k charakteru porodu bezpečnější císařský řez. Vůli rodičky ale neprokazuje ledabyle vedená nemocniční dokumentace. Trpák jednoduše nemyslel na vlastní právní ochranu a nenechal si podepsat od rodičky negativní revers.

„Dokumentace stejně jako řada dalších úkonů byla záležitostí nemocnice, kam příležitostně docházím praktikovat,“ reagoval Trpák. Rodičům mrtvého chlapce soud před časem přiřkli zákonné odškodné.

O mandát nepřijde

Soud v případě 53letého gynekologa nesáhl po možném zákazu činnosti. „Jelikož jde o trestný čin z nevědomé nedbalosti, nehrozí v případě odsouzení senátoru Trpákovi ani ztráta senátorského mandátu,“ upřesnil místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček Řezníček. Trpák zvolený do senátu v roce 2008 požádal už během vyšetřování případu o zbavení imunity.

Reklama

Výběr článků

Načítám