Hlavní obsah

Obchody Key Investments za obecní stamilióny prověří protikorupční policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivity firmy Key Investments, která investovala stovky miliónů některých pražských městských částí do problematických dluhopisů neprůhledných, ztrátových a vzájemně propojených firem, prověří detektivové z elitního protikorupčního útvaru.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Kauzu jim v těchto dnech předává s podezřením z podvodu pražská hospodářská kriminálka, která se o nevýhodné investice Key Investments začala zajímat na základě trestního oznámení zastupitele Prahy 13 Libora Jirků (TOP 09).

„Byly zahájeny úkony v trestním řízení pro podezření z podvodu a celá věc bude v nejbližší době kvůli věcné i místní příslušnosti předána protikorupčnímu útvaru,“ řekla k tomu Právu pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

Městské části firmě svěřily přes půl miliardy

Radnice Prahy 6, 10 a 13 svěřily firmě Key Investments dohromady více než 600 miliónů korun. Kvůli problémům společnosti, která je v exekuci a sama odevzdala licenci pro obchodování s cennými papíry, teď ale marně čekají na vyplacení svých peněz, investovaných navíc zřejmě částečně do bezcenných dluhopisů.

Key Investments nakoupila za obecní peníze zejména dluhopisy ztrátového ústeckého Via Chemu, za kterým stojí kontroverzní podnikatel Petr Sisák, odsouzený za finanční podvody. Část peněz pak firma vložila do cenných papírů anonymní společnosti E Side Property vlastnící stadion v pražském Edenu, na kterém hraje klub Slavie.

A za „tichého společníka“ Slavie byl donedávna považován také Sisák. Obě firmy mají přitom vazby i na Key Investments, např. současný předseda její dozorčí rady Michael Walter Grosske působil ještě před třemi lety ve vedení ústecké Spolchemie, ovládané Sisákovým Via Chemem.

Policie teď prověřuje, zda zmíněné společnosti ve skutečnosti prostřednictvím prodeje dluhopisů nevysávaly rozpočty jednotlivých městských částí, které Key Investments svěřily kvůli zhodnocení především volné peníze z prodeje bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám