Hlavní obsah

Před budějovickým soudem figuranti předváděli, jak opilec usmrtil kojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovický krajský soud v pátek opět začal řešit případ čtyřiadvacetiletého muže, který podle obžaloby loni v červnu usmrtil kojence tím, že ho zalehl. Krajský soud mu už v listopadu udělil trest odnětí svobody na 16 let, ale pražský vrchní soud letos v únoru případ vrátil k doplnění dokazování.

Článek

Při něm v pátek mimo jiné za přítomnosti znalců figuranti prováděli vyšetřovací pokus, jak se čin mohl odehrát. V soudní síni obžalovaný chyběl, využil svého práva a líčení se nezúčastnil.

Případ se stal loni v červnu v penzionu v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Muž plačícího kojence, s jehož matkou měl tehdy poměr, údajně přikryl polštářem a dekami. Když dítě ani pod pokrývkou nepřestalo plakat a obžalovaný chtěl spát, údajně si na něj lehnul. Soudní lékař loni konstatoval, že důvodem smrti dítěte nebylo udušení, ale zhmoždění plic.

Soud dnes nejprve opět vyslechl psychiatra Jana Tučka. Podle něj obžalovaný do místnosti, kde bylo dítě, nepřišel s úmyslem jej zabít. "Ale na jeho jednání, při němž k této události došlo, se mohla projevit opilost a bisociální porucha osobnosti," řekl Tuček.

Potom figurant na připravené posteli předváděl podle znalců z oboru soudního lékařství a forenzní biomechaniky možnosti, co usmrcení dítěte předcházelo. "Podle mého zkoumání ke zhmoždění plic došlo silovým dynamickým účinkem. Například prudkým nalehnutím nebo úmyslným pohybem," uvedl Jiří Straus, znalec z oboru forenzní biomechaniky.

"Kriple jeden," řval obžalovaný na soudce

Státní zástupce podal na čtyřiadvacetiletého muže obžalobu pro trestný čin vraždy, ale právní kvalifikace skutku po rozhodnutí vrchního soudu ještě není definitivní.

Předseda senátu Aleš Kolář loni oznámil, že soud kvalifikoval čin jako vraždu. Muž, který podle obžaloby dítě usmrtil, v listopadu po přečtení rozsudku neovládl své emoce a začal pokřikovat na soudce. "Kriple, kriple jeden," křičel na Koláře. Soudce jej nejprve napomenul a pak ho nechal vyvést.

Matka dítěte, která s obžalovaným nějakou dobu na různých místech žila, u soudu loni uvedla, že ji nutil k prostituci. Často pil a peníze utrácel v hracích automatech. Muž řekl, že lituje toho, co se stalo. Za dítě nesl v nepřítomnosti matky odpovědnost. Odmítl, že by dítě úmyslně usmrtil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám