Hlavní obsah

Bývalý místostarosta Kolína je obviněn z braní úplatku

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Aféra s podplácením na radnici v Kolíně, kvůli níž zřejmě kolínská ODS prohrála komunální volby, má své obviněné. V případu byli v těchto dnech podle středočeského krajského zastupitelství obviněni dva lidé. Jsou jimi bývalý místostarosta Roman Pekárek (ODS) a majitel a jednatel firmy, která od města koupila v roce 2009 výhodně pozemky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Roman Pekárek a Jiří Buřič

Článek

„Policie zahájila trestní stíhání dvou osob. První muž je obviněn ze zneužití pravomoci a přijímání úplatku, za což mu hrozí pět až 12 let vězení. Druhý muž je obviněn z podplácení, za což mu hrozí jeden rok až pět let vězení,“ potvrdil Právu státní zastupitel Petr Jirát.

Do aféry byl vtažen i bývalý kolínský starosta Jiří Buřič, který o údajném uplácení věděl z nahrávky rozhovoru mezi Pekárkem a jednatelem firmy. Toho policie z ničeho neobvinila. Předmětem celého případu je prodej pozemků v průmyslové zóně Kolín - Šťáralka.

„Skutek má podstatu v tom, že veřejný činitel požádal o úplatek ve výši jeden milión korun za dojednání výhodného prodeje pozemků z majetku města Kolína za výrazně nižší cenu, než byla cena tržní a než plynulo z jednání zastupitelstva. Nakonec byl pozemek prodán této firmě za 15 miliónů a přitom podle našich znaleckých posudků byla tržní cena 41,4 miliónu korun,“ doplnil Jirát. Pozemek koupila od města pražská firma Coss.

Kauza se provalila těsně před komunálními volbami v roce 2010 a stála Buřiče i Pekárka přední místa na kandidátce. Ve volbách pak propadla i celá ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám