Hlavní obsah

Zloději ukradli pneumatiky za více než tři milióny

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrokovice

Krádež dvou tisíc pneumatik na osobní automobily za 140 tisíc eur (3 360 tisíc korun) objasnili kriminalisté na Zlínsku. Zabránili také opakování podobné velké krádeže za zhruba tři a půl miliónu korun.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

„Policisté několik týdnů vyšetřovali případy pachatelů, kteří se obohacovali krádežemi pneumatik. V průběhu vyšetřování pronikli do mechanismů speditérských firem, a díky tomu se jim podařilo předejít podvodům v řádech miliónů korun,“ informovala mluvčí policie Jana Bartíková.

„V polovině dubna vyzvedli neznámí muži v otrokovické firmě 2000 pneumatik na osobní automobily v hodnotě 140 tisíc eur, které měli na základě přijatých objednávek dopravit do německého Emdenu. Tam ale zboží nedorazilo, na což doplatila speditérská firma, která za přepravu zboží zodpovídala. Muže nebylo možné jakkoliv zkontaktovat,“ popsala Bartíková.

Druhé krádeži policie zabránila

„Při vyšetřování tohoto případu přišli naši policisté na to, že se podobný podvod připravuje znovu. Když další dva muži z Polska přijeli do stejné firmy koncem dubna s tím, že jedou přepravit další dva tisíce pneumatik do Německa, policisté už na ně byli připraveni. Oba cizince zadrželi přímo v továrním areálu. Policisté tak zprostředkovatelské firmě zachránili 3,5 miliónu korun. K tomu zajistili nákladní vozidla v hodnotě 2,5 miliónu,“ řekla mluvčí.

Policisté navíc zjistili, že jeden z pachatelů se dopustil stejného podvodu i na území Spolkové republiky Německo. Při fingované přepravě ukradl plovoucí podlahy za 13 tisíc Euro. Kradené věci se díky práci zlínské policie a spolupráci s Polskem podařilo zajistit.

Doporučení policie: prověřujte přepravní firmy

„Rád bych upozornil všechny firmy, které spolupracují s externími přepravci, aby si je důsledně prověřovaly. Je dobré dávat přednost osvědčeným přepravcům před neznámými firmami,“ vyzval vedoucí oddělení hospodářské kriminality zlínského Územního odboru Robert Mařák.

„Na Zlínsku se jedná už o čtvrtý útok pachatelů ze zahraničí, ve většině případů se specializovali na podvody s pneumatikami,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám