Hlavní obsah

Vybílená hospoda v Kyselovicích se projednává u soudu v Kroměříži

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Vybílená hospoda, jeden z hostů se zlomeným žebrem, další s pohmožděným okem, na které pak dlouho neviděl, a jiní se zhmožděninami hlavy a dalšími zraněními byli výsledkem rvačky, kterou vloni v březnu vyvolala šestice mužů ve věku od dvaceti do šestapadesáti let v Kyselovicích na Kroměřížsku. V úterý začal věc řešit Okresní soud v Kroměříži.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Okresní soud v Kroměříži začal projednávat případ, kdy šestice Romů vyvolala rvačku v hospodě v Kyselovicích na Kroměřížsku. Jeden z obžalovaných je na útěku. Po rvačce zůstalo několik zraněných.

Článek

Obžaloba viní šestici romských mužů, v minulosti již opakovaně soudně stíhaných, z toho jednoho v nepřítomnosti jako uprchlého, že v hospodě vyvolali bezdůvodně rvačku. „Do hospody zamířili po předchozí oslavě narozenin jednoho z členů rodiny,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Robert Hanuš.

V obžalobě zaznělo, že mělo dojít na vulgární výkřiky „Kurvy, p..., my jsme tady páni!“ Jednoho z hostů restaurace útočník například držel za vlasy, třískal ho pěstí a pak kopal do hlavy. Další měl křičet, že on je tady "king". Těžkým popelníkem pak praštil dalšího hosta do hlavy. V hospodě pak létaly rozlámané židle, po útoku ještě podle obžaloby došlo k rozbití vstupních dveří a k výkřikům „Vy kurvy bílé, rasistické. My vás podřežeme!"

Obžaloba viní muže z pokusu těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví, poškozování cizí věci, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Nic si nepamatují, byli opilí

Obžalovaní před soudem většinou odmítli vypovídat. Co se dělo v hospodě, si prý nepamatují kvůli množství vypitého alkoholu. Připustili však, že se na rvačce mohli podílet. Vyslovili upřímnou lítost a ochotu uhradit škodu.

„Já jsem byl strašně ožralý, nic si nepamatuji. Omylem jsem kopl do dveří a ony se rozbily. Mám jen jednu třídu základní školy,“ citoval soudce Karel Rašín z výpovědi šestapadesátiletého obžalovaného Rudolfa Slepčíka. Jeho syn, který je stíhán jako uprchlý, v přípravném řízení vypověděl, že „se to tam nějak semlelo,“ a že on „předtím vypil asi tři litry vodky.“

Všichni obžalovaní popřeli, že by zaslechli nějaké rasistické výroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám