Hlavní obsah

Policie prověřuje podezřelé zakázky hlavního hygienika Víta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Organizace Transparency International (TI) podala kvůli údajnému zneužití pravomoci trestní oznámení na hlavního hygienika Michaela Víta. Podle serveru Týden.cz zadal Vít zakázku za téměř dva miliony bez výběrového řízení - manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. Podnět k prošetření poslala TI i k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Hlavní hygienik Michael Vít

Článek

"Získali jsme dokumenty, které opodstatňují důvodné obavy z toho, že pan doktor Vít, případně i další osoby, spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Jde o poptávkové řízení na strategické poradenství pro ministerstvo zdravotnictví," řekl Vladan Brož z Transparency International.

Organizace podle Brože zjistila, že se poptávkové řízení zřejmě vůbec nekonalo. "Proto jsme už v únoru oslovili pana ministra (Leoše) Hegera a žádali vysvětlení. Nicméně pan ministr na náš dopis nereagoval," uvedl Vladan Brož. Organizace se proto obrátila na policii. "Trestní oznámení máme a případem se budeme zabývat," řekla pracovnice Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

Podle dokumentů, které má server k dispozici, si hlavní hygienik najal externího poradce Otakara Vychodila. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, vydělal do roku 2009 celkem asi 2,5 milionu korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor. V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová.

Hlavní hygienik Michael Vít ale na spolupráci nic zlého nevidí. "Stejně jako je to běžné u soukromých subjektů, i jednotlivé úřady ve státní správě využívají v oblasti poradenství externích subjektů," vzkázal po mluvčím ministerstva zdravotnictví. Vychodil na žádosti o vyjádření nereagoval. Zatím se nevyjádřilo ani ministerstvo, informuje server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám