Hlavní obsah

Za vraždu novorozence vyměřil soud matce 13,5 roku

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Za vraždu novorozené holčičky poslal ve středu senát libereckého krajského soudu 41letou Ivetu Opršalovou z Jablonného v Podještědí na Českolipsku na 13,5 roku do věznice s ostrahou. Rozsudek není pravomocný, žena i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Barbora Silná, Právo

Iveta Opršalová opouští po rozsudku jednací síň.

Článek

Podle předsedy senátu Petra Neumanna není pochyb o tom, že žena čin spáchala. „Celé její jednání směřovalo k tomu, aby utajila těhotenství, ačkoli o něm vědělo celé město. Měla přitom mnoho příležitostí, jak dítě po porodu odložit do babyboxu nebo do kojeneckého ústavu,“ zmínil Neumann.

Žena porodila 1. června 2009 v lesním porostu nedaleko Jablonného v Podještědí. Bezprostředně po porodu nasadila podle spisu novorozenci na hlavičku igelitový pytel a udusila ho. Tělíčko zabalila do igelitového pytle, odnesla domů a uložila do skříně v ložnici. Každý den pak na rozkládající se tělo přidávala další igelitovou tašku, neboť se zápach šířil celým bytem.

Čas nemohu vrátit, je mi to líto. Nebýt mé rodiny, tak bych už dávno nežila.
odsouzená žena

Ostatky objevil přítel obžalované doma ve skříni. U soudu popsal, že po odkrytí uviděl rezavé chloupky.

„Podle rezavých chlupů jsem si myslel, že je to pes, o kterého se hádali s manželem,“ vysvětlil u soudu. Balík proto vzal a odnesl na kompost, kde ho vidlemi zahrabal. Tam mrtvolku objevila policie poté, co ji anonymní telefonát na případ upozornil.

Příteli těhotenství tajila

Obžalovaná žena odmítla před soudem vypovídat, soud v průběhu řízení nečetl ani její výpověď z přípravného řízení. V závěrečné řeči ale nakonec uvedla: „Čas nemohu vrátit, je mi to líto. Nebýt mé rodiny, tak bych už dávno nežila.“

Opršalová byla v době porodu vdaná, ale žila se svým přítelem. Tomu těhotenství zatajila.

„Říkala mi, že má nemocný močový měchýř. Ptal jsem se jí, jestli je těhotná, když jí rostlo břicho, ale tvrdila, že ne, že její tělo zadržuje vodu,“ popsal u soudu otec dítěte. Změnu svého stavu po porodu vysvětlila žena tak, že byla na cévkování a lékaři jí z těla odvedli vodu. To, že na zahradě zakopal mrtvolku svého dítěte, se údajně otec dozvěděl až od policie. „Pak už jsem ji neviděl, nikdy jsme spolu o tom nemluvili,“ řekl u soudu.

Neměla břicho ani dítě

Svědci, kteří u soudu vypovídali, uvedli, že těhotenství bylo na ženě znát. „Bylo to vidět, že byla těhotná, pak najednou břicho neměla. Všiml si toho i manžel, že se najednou změnila,“ vypověděla u soudu jedna ze sousedek. Další konstatovala, že se ve městě hodně diskutovalo o tom, že žena byla těhotná. „Pak se hodně řešilo, že nemá už břicho a taky nemá žádné dítě, bylo to divné,“ dodala.

Soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie neshledali u ženy žádnou duševní poruchu, ale poruchu osobnosti. Podle znalců se dítě narodilo zdravé a donošené.

V době porodu vážila holčička 2700 gramů a měřila 49 centimetrů. V krvi dítěte nalezli znalci 0,97 promile alkoholu, což mohlo být způsobeno buď rozkladem těla anebo tím, že matka před porodem požila alkohol.

Reklama

Výběr článků

Načítám