Hlavní obsah

Soud potrestal policisty za to, že pomohli úředníkovi magistrátu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

S podmíněnými tresty a zákazem činnosti u policie odešli v pátek od frýdecko-místeckého Okresního soudu dva policisté obvodního oddělení ve Frýdku-Místku. Šestatřicetiletý Pavel Barták čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, jeho nadřízený, dvaačtyřicetiletý Rudolf Matuzsek ho měl k tomu navádět.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policisté Rudolf Matuszek (vlevo) a Pavel Barták

Článek

Případ, který přivedl muže zákona na lavici obžalovaných, se stal loni 10. dubna. Frýdecko-místečtí strážníci tehdy zastavili při vjezdu do jednosměrky u náměstí Svobody v Místku úředníka odboru dopravy magistrátu a bývalého policistu Ivo Juřicu.

Táhl z něj alkohol. Odmítl ale dechovou zkoušku a z auta, ve kterém měl syna, utekl. Na místo dorazila i hlídka Policie ČR, jejímž členem byl právě Barták. Právě jemu měl volat na mobil Matuzsek a tvrdil mu, že Juřica je jeho bratranec, ať to nějak vyřeší.

Barták nechtěl, nakonec ale převezl řidiče na obvodní oddělení, odkud se spojil s velitelem směny, Matuszekem. Ten mu navrhl, aby místo Juřici „dýchal“ někdo jiný. Barták to odmítl, ale nakonec dal úředníkovi jen blokovou pokutu 500 korun za vjezd do jednosměrky a opilost za volantem vůbec neřešil.

Zatímco Barták všeho lituje a tvrdí, že jednal na popud Matuzseka, jeho nadřízený to odmítá, nic prý ve prospěch kamaráda Juřici neovlivňoval. Soudce dnes potvrdil, že o vině obou policistů není pochyb. A to přesto, že Juřica se dnes snažil u soudu přesvědčit, že mu Barták nevrátil při placení pokuty 1500 korun.

„Říkám to až dneska, protože jsem se bál, že bych mohl být stíhaný kvůli úplatku. Dneska je mi to už ale jedno, z práce mě vyhodili, ale nechci, aby se to házelo na pana Matuzseka. Ten nic neudělal,“ prohlásil Juřica.

Rozsudek ale není pravomocný. „Ještě to neskončilo, tohle bylo první kolo,“ prohlásil Matuzsek, který se na místě proti trestu odvolal. Barták si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Má totiž za to, že jeho trest je dost vysoký. Státní zástupce se na místě vzdal práva na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám