Hlavní obsah

Třem žhářům z Vítkova soud potvrdil tresty, čtvrtému pomohla lítost a omluvy

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci v pátek rozhodl v odvolacím řízení v kauze žhářů z Vítkova. David Vaculík a Jaromír Lukeš dostali výjimečné tresty 22 let za pokus vraždy a poškození cizí věci. Ivo Müller dostal za pokus vraždy výjimečný trest 20 let, Václavu Cojocaru zůstal původní trest 20 let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

Rozsudek je pravomocný. Proti rozhodnutí je přípustné už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

To chtějí podat advokáti některých odsouzených. „Mám pocit, že soudy těmito rozhodnutími nově definovaly pojem vražda. Pojem vražda posunuly do roviny, se kterou já jako právník souhlasit nemůžu,“ řekl obhájce Jaromíra Lukeše Pavel Pěnkava.

Na dotaz, zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu, řekl, že zcela určitě.

Pomohla projevená lítost

Snížení trestu se v odvolání dočkal jen Ivo Müller, který původně dostal trest o dva roky vyšší. To, že jedině Ivo Müller s odvoláním uspěl, lze přičítat tomu, že i státní zástupkyně ve čtvrtek ve své závěrečné řeči doporučovala u tohoto obžalovaného zohlednit jeho projevenou lítost a přiznání.

"V případě tohoto obžalovaného soud prvního stupně nedostatečně přihlédl k tomu, že on jako jediný byl schopen jakési morální reflexe. Už tím, že vypovídal a jako jediný našel v sobě sílu omluvit se poškozeným," řekl soudce Milan Kaderka.

Je třeba vyslat jasný signál potenciálním pachatelům, že trestná činnost, jejíž pohnutkou bude jakákoliv odlišnost, je nepřijatelná.
soudce

Podle soudce je nutné za útok ve Vítkově uložit vysoké výjimečné tresty. "Je třeba vyslat jasný signál potenciálním pachatelům, že trestná činnost, jejíž pohnutkou bude jakákoliv odlišnost, je nepřijatelná," řekl soudce.

"Zatímco dnes jsou terčem útoku Romové, zítra to mohou být Vietnamci, za týden rybáři, blondýny, vysocí, hubení, štíhlí a podobně," dodal soudce.

Foto: Petr Marek, Právo

Matka postižené Natálky Anna Siváková (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci.

„Jsem šťastná, že dostali tak vysoké tresty, byť neodpovídají tomu, jak odsoudili Natálku,“ řekla Právu Anna Siváková, matka popálené Natálky.

Soud: šlo jednoznačně o pokus vraždy

Podle předsedy odvolacího senátu šlo jednoznačně o pokus vraždy a obžalovaní věděli, že dům je obydlen. "Především je třeba poukázat na odposlechy Lukeše, kde hovoří o tom, že dům vytipoval už před třemi měsíci, i jeho formulace, když hovořil o jakémsi srovnání s vražednými útoky na Romy v Maďarsku," řekl soudce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Müller se radí se svou obhájkyní

"Dospěli jsme k názoru, že obžalovaní jednali v úmyslu nepřímém, to znamená, že museii být srozuměni s tím, že mohou někoho zabít. S ohledem na počet lahví, na to, že byly naplněny vysoce hořlavou látkou, a to, že byla tři ohniska požáru, lze dohledat lhostejnost obžalovaných k následku," řekl soudce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Václav Cojocaru při vynesení rozsudku

Soudce v odůvodnění rozsudku odmítl kritiku obhájců, podle kterých bylo soudní jednání u Krajského soudu v Ostravě nezákonné.

Odmítl také námitku obhájců obžalovaných, že nebyla prokázaná jejich příslušnost k extremistickým hnutím, a to, že akce byla připravena v souvislosti s výročím narození Adolfa Hitlera.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš při vynesení rozsudku

Soudce: příslušníci tohoto hnutí to datum znají

"Obsah tiskovin a hudebních nosičů, zajištěných u obžalovaných, svědčí o tom, že ta ideologie, jejímiž sympatizantizanty se cítili být, odvozuje svůj základ od ideologie nacismu," řekl soudce. "Každý, kdo je nějakou dobu příslušníkem tohoto hnutí, musí toto datum znát," dodal soudce.

Vynesení rozsudku provázela mimořádná bezpečností opatření a velký zájem veřejnosti i médií. Řada zájemců se do soudní síně vůbec nedostala.

Podle informací Práva dva z obžalovaných budou zřejmě ještě v pátek převezeni do výkonu trestu. Dva si ho odpykají ve věznici v Mírově, dva ve Valdicích.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík při vynesení rozsudku

Soudce během odůvodnění rozsudku kritizoval také roli médií v celém případu. "Minimálně část českých médií šla cestou laciné senzace a bez podrobné znalosti věci rozpoutala až mediální hysterii," řekl soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám