Hlavní obsah

Jezdkyně školy v Lanškrouně kopala koně do břicha a švihala bičem

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanškroun

Na internetu se v uplynulých dnech objevilo video zachycují brutální chování jezdkyně ke koni během výcviku v létě 2009 na střední zemědělské škole v Lanškrouně v Pardubickém kraji. Ředitel školy, který je ve funkci od dubna loňského roku, zachycené chování jezdkyně ke zvířeti odsoudil. Uvedl také, že jde o sestříhané video, které mohlo být zveřejněno i účelově.

Článek

Amatérsky natočený záznam zachycuje mladou jezdkyni, která ke zvládnutí neposlušného koně používá i brutální kopy a švihání bičem.

Situace byla podle ředitele školy Davida Hrušky řešena již v červnu 2009 odebráním koně jezdkyni ihned po nahraném incidentu, o což se postaral trenér. Kůň byl přidělen jiné jezdkyni, která s ním celou sezónu 2010 úspěšně závodila.

Ředitel přijal další opatření i nyní. „Zaměstnankyně je v současné době na nařízené dovolené. Trenér byl zbaven funkce vedoucího chovu koní a celou situaci budu dále řešit,“ řekl Hruška, který označil natočené zacházení s koněm jako neoddiskutovatelně špatné.

„Chování jezdkyně na záznamu je v každém případě trestuhodné, neodpustitelné,“ řekl dále Hruška.

V žádném případě neobhajuji toto chování a zasadím se o to, aby se podobná situace nemohla opakovat.
ředitel školy

Doplnil, že nešlo o výuku a jezdkyně není žákem školy, není ani vyučujícím. „Jako jezdec s tímto koněm nemá v současnosti nic společného. Od roku 2009 má zvíře na starosti zkušená jezdkyně. V žádném případě nešlo na natočeném videu o výuku a ani o pedagogického pracovníka naší školy,“ doplnil Hruška.

Videozáznam se podle jeho informací objevil po dlouhé době mlčení a pravděpodobně úmyslném zatajování skutečností. „To mne utvrzuje v domněnce, že toto video bylo účelově upraveno a použito v době z nějakého důvodu vhodné,“ řekl Hruška.

„V žádném případě neobhajuji toto chování a zasadím se o to, aby se podobná situace nemohla opakovat ani v rámci aktivit jezdeckého klubu jako v tomto případě,“ uzavřel ředitel školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám