Hlavní obsah

Za zlínský požár podle magistrátu může pořadatel vypouštění lampiónů

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Magistrát města Zlína se zřekl odpovědnosti za nedělní požár budovy v centru města po Valentýnském vypouštění lampiónů. Po akci se vzňala střecha jednoho z domů, plameny šlehaly 15 metrů vysoko, škoda dosáhla tří miliónů korun, nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Článek

„Město Zlín nenese žádnou zodpovědnost za požár vzniklý během nedělního Valentýnského vypouštění lampiónů na náměstí Míru. Jednoznačně jde o pochybení organizátora akce z Brna. Magistrát v současné době prověřuje míru pochybení organizátora akce a nevylučuje v případě zjištění přestupku popřípadě jiného správního deliktu uložení pokuty,“ sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Valentýnské vypouštění lampiónů bylo řádně ohlášenou akcí, kterou město nemohlo zakázat. Protože mělo během akce dojít k manipulaci s otevřeným ohněm, kdy je malý hořák umístěný pod každým z lampiónů, organizátora důrazně město upozornilo na možná rizika a uložilo mu povinnost zajistit účast městské jednotky hasičů. Naše hasiče jsme nad rámec našich povinností dokonce sami na náměstí Míru přizvali,“ upozornil Dvořák.

„Nebýt toho, že okamžitě zasáhli, byla by škoda výrazně vyšší. Velkou pomoc poskytli i naši strážníci, kteří zajistili krajským i našim hasičům přístup do budovy, jejíž střecha hořela,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, který byl osobně přítomný zásahu.

Mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková v pondělí po poledni upřesnila, že škoda po nedělním večerním požáru střechy v centru Zlína se po detailním ohledání vyšplhala na bezmála tři milióny korun.

„Příčinou vzniku požáru je nedbalost při nedodržení pokynů výrobce papírových lampionů, které byly vypouštěny na nevhodném místě,“ řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. [celá zpráva]

Konstatoval, že lampióny byly nalezené i na dalších střechách domů ve Zlíně, které se nevznítily jen díky jiným typům konstrukce a použitých materiálů a krytin. Požárem se už zbývá i policie.

„Jde o vůbec první prokazatelně zjištěný případ požáru způsobeného lampiónem štěstí na území Zlínského kraje,“ dodal Mitáček. V souvislosti s nedělním požárem město zvažuje možnost dalšího zpřísnění podmínek, za kterých se tyto akce budou moci pořádat na veřejných prostranstvích města.

„Zcela zakázat je rozhodně nemůžeme, lidé mají ústavní právo na shromažďování,“ vysvětlil Dvořák. Pokud se prokáže, že se organizátor akce dopustil přestupku nebo jiného správního deliktu, může mu město uložit pokutu až 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám