Hlavní obsah

Za ochrnutí dítěte má zaplatit hradecká nemocnice tři milióny korun

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecká fakultní nemocnice musí zaplatit odškodné ve výši celkem tři milióny korun rodičům ochrnutého dítěte. V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Jedno z dvojčat, narozených v létě roku 2009, má vážně poškozené zdraví a podle rozsudku za to může personál nemocnice.

Královéhradecká nemocnice má zaplatit tři miliony za ochrnutí dítěteVideo: ČTK

 
Článek

Novorozená holčička onemocněla při umístění v inkubátoru nozokomiální infekcí, která u novorozeněte způsobila zánět a trvalé poškození mozku. Holčička není schopna pohybu a vyžaduje stálou lékařskou péči.

Sestra se dítěte dotkla nedezinfikovanou rukou

Jak konstatovala samosoudkyně Věra Adámková, není pochyb o tom, že vina je na nemocnici. „Zástupci nemocnice připustili, že se patrně sestra dotkla děvčátka v inkubátoru nedezinfikovanou rukou,“ uvedla.

K poškození dítěte došlo u nás a my jsme cítili hlavně morální povinnost domluvit se s rodiči na odškodnění.
Roman Prymula, ředitel nemocnice v Hradci Králové

Vyhlášení rozsudku, který zatím není v právní moci, se nezúčastnila žádná ze stran. Ředitel nemocnice Roman Prymula Právu řekl, že nemocnice se odvolávat nehodlá. „Ta částka zhruba odpovídá, za nemocnici podávat odvolání nebudeme,“ prohlásil.

Podle jeho slov se  nozokomiální infekce v nemocničním prostředí vyskytuje ve všech civilizovaných zemích ve čtyřech až osmi procentech a nedá se jí nikdy zcela zabránit. „Samozřejmě máme opatření, jak taková rizika minimalizovat. V tomto případě šlo o zcela ojedinělou věc a žádný důkaz o pochybení nemocnice se nenašel. K poškození dítěte ale došlo u nás a my jsme cítili hlavně morální povinnost domluvit se s rodiči na odškodnění. Nabízeli jsme mimosoudní vyrovnání, s nímž však nesouhlasila pojišťovna, která požadovala, aby to proběhlo soudní cestou,“ vysvětlil Prymula.

Z peněz budou platit ošetřovatelku

Holčička je v kojeneckém ústavu a rodiče velmi stojí o to, aby si ji mohli vzít domů. Peníze by jim měly pomoci k potřebné úpravě bydlení a hlavně k zaplacení ošetřovatelky, protože děvčátko není schopné pohybu a jeho stav vyžaduje stálou odbornou péči.

Rodiče nemocnici původně žalovali o šest miliónů, ale ani oni se zřejmě odvolávat nebudou. Právu to potvrdila jejich právní zástupkyně Věra Neradová. „Klienti částku považují za důstojnou náhradu nemajetkové újmy a podle mých prvotních informací nehodlají podávat odvolání,“ sdělila.

Nemocnice je podle rozsudku povinna zaplatit rodičům v plné výši i náklady soudního řízení a státu veškeré soudní poplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám