Hlavní obsah

Městská policie v Liberci hlídala domy a firmy členů ODS zadarmo

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nemovitosti bývalého krajského radního pro zdravotnictví Libereckého kraje Jaroslava Krutského (ODS), spolumajitele firmy Syner Jiřího Urbana (ODS), firma exposlance Tomáše Hasila (ODS) Kalendář Liberecka či firmu Geoprint, jejímž majitelem je člen ODS Jiří Bílek měla ostrahu svých objektů mnoho let zadarmo napojených na pul centrální ochrany liberecké městské policie.

Článek

Mezi dalšími hlídala městská policie také firmu Koutek Arnošt, Auto Koutek, EVA butik, Ortopedickou protetiku anebo firmu Unirelax projektanta Radovana Novotného, jenž spolupracoval s městem.

O skutečnosti informoval ve středu odpoledne novináře liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) s tím, že tyto skutečnosti vyšly najevo na sklonku loňského roku při auditu pro udělení certifikátu ISO městské policii.

„Tyto smlouvy jsou nyní vypovězeny. Je nepřijatelné, aby městská policie, která má za úkol hlídat bezpečí veřejnosti, hlídala bezplatně také soukromý majetek vybrané skupiny firem a osob, z nichž část je blízká jedné politické straně,“ reagoval Korytář.

Smlouvy jsou z let 2000 až 2007

Běžně přitom hlídání objektu přijde měsíčně na velmi vysoké částky. Smlouvy byly podle ředitele Městské policie v Liberci Ladislava Krajčíka uzavřeny v letech 2000 až 2007, kdy je podepsal zesnulý ředitel Čestmír Hřebík. „Městská policie byla v loňském roce rozsáhle reorganizována s cílem zefektivnit její provoz. Kontroly smluv byly jednou z částí této reorganizace. Jakmile jsem tyto informace zjistil, informoval jsem o tom okamžitě nového primátora města,“ uvedl Krajčík s tím, že městské policii takové služby nepřísluší a ani pro to nemá žádná pravidla.

Podle spolumajitele Kalendáře Liberecka Pavla Michala vznikla spolupráce s městskou policií před mnoha lety. „Pořád nám na dům někdo čmáral a vybíjel okna. Chodil jsem stále na jednu i na druhou policii, až mi jednou pan ředitel Hřebík řekl, že by bylo dobré, kdyby nás napojili na pult centrální ochrany, protože tak by snáz dopadli pachatele. A od té doby jsme tam napojeni,“ vysvětlil situaci Právu Michal, který vlastní firmu s exposlancem Hasilem.

Sám Hasil stav nekomentoval a odkázal právě na svého společníka. Ostatní členové ODS nebrali ve středu odpoledne telefon. Jejich vysvětlení se proto Právu nepodařilo získat.

Fakt, že by o hlídání firem svých stranických kolegů věděl jako velitel městské policie, bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) popřel. „Nevěděl jsem to. Byly tam napojeny městské organizace a firmy a ještě asi 150 dalších objektů. Kdo, to jsem ale nevěděl ani nic takového nepovoloval,“ řekl Právu Kittner.

Reklama

Výběr článků

Načítám