Hlavní obsah

Za napadení strážníka dostal muž 16 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na šestnáct let za mříže poslal ve středu Krajský soud v Plzni čtyřiapadesátiletého Františka Aschenbrennera z Dlouhé Vsi na Sušicku za pokus o vraždu městského strážníka. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

František Aschenbrenner v soudní síni

Článek

Podle žaloby k činu došlo loni 19. srpna kolem půl druhé v noci v Sušici. Městský strážník (41) vyzval Aschenbrennera k prokázání totožnosti. Žalovaný jej bodl nezjištěným předmětem do oblasti břicha. Jen díky okamžitému převozu a operaci na sušické chirurgii napadený nezemřel.

Omlouvám se mu, on si to nezasloužil a já si zkazil zbytek života.
František Aschenbrenner

Jak z jednání vyplynulo, v inkriminovaný den si Aschenbrenner, který si přivydělával příležitostnými brigádami, vyzvedl sociální podporu, a začal od rána s kamarádem popíjet v Dlouhé Vsi.

Pak odjel do Sušice, kde nakoupil a pokračoval v putování po nonstop barech a posilňování alkoholem. „Měl jsem nějakých osm velkých rumů, osm desítek a víno. Od chvíle, kdy jsem pak vyšel z toho posledního baru, si nic nepamatuju, až od policie jsem se dozvěděl, že jsem napadl strážníka,“ dodal Aschenbrenner.

Podle znalců měl v době činu v krvi necelé dvě promile alkoholu, nacházel se ve stavu střední až těžké opilosti a jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly částečně také alkoholem narušeny. Bodnutí strážníka podle nich bylo zkratovým jednáním v prostém afektu.

„Upřímně lituji svého činu. Nechtěl jsem tomu člověku ublížit, vůbec jsem nevěděl, co se stalo, řekla mi to až policie. Omlouvám se mu, on si to nezasloužil, a já si zkazil zbytek života. Je mi to líto,“ uvedl ve středu znovu před soudem obžalovaný.

Soud se ztotožnil s obžalobou a uložil Aschenbrennerovi trest blízko spodní hranice trestní sazby, která v tomto případě činila 15 - 20 let. „Soud se domnívá, že si žalovaný musel být vědom, že může svým útokem napadeného ohrozit na životě. Přitížilo mu rovněž, že byl v minulosti 17krát trestán,“ dodal předseda senátu Tomáš Bouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám