Hlavní obsah

Soud poslal na 3,5 roku do vězení manžela Heleny Fibingerové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Hodonínský soud potrestal v úterý 76letého manžela bývalé koulařky Heleny Fibingerové Jaroslava Šmída 3,5letým trestem vězení. V listopadu 2009 v opilosti za volantem usmrtil na Hodonínsku 36letého cyklistu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jaroslav Šmíd

Článek

Šmíd navíc musí pozůstalým uhradit statisícové odškodné a sedm let nesmí usednout za volant. Nehoda se stala v listopadu 2009 u obce Vnorovy. Šmíd při ní v opilosti zezadu srazil šestatřicetiletého cyklistu, který pak zemřel. Muž byl otcem tří dětí.

Rozsudek je nepravomocný. Státní zástupkyně Ivana Foldynová se na místě odvolala. „Považuji ten trest za příliš mírný jak vzhledem k nebezpečnosti a následkům činu, tak i k přístupu obžalovaného, který neprojevil ani náznak lítosti směrem k pozůstalým,“ vysvětlila. Obhájce se nevyjádřil.

Šmíd sice přiznal, že před střetem pil víno, nicméně tvrdí, že kolizi zavinil cyklista, který mu vjel do cesty. Před nehodou dostal partner Fibingerové od přítele ve sklípku patnáctilitrový demižon vína. Za deset minut z něj vypil asi litr, a to jen několik málo minut před srážkou.

Právě to komplikovalo zjištění přesné hladiny alkoholu v krvi při události.

Asi tři čtvrtě hodiny po kolizi byla Šmídova hladina alkoholu podle krevních testů 1,3 promile. V době nehody byla ale situace zcela jiná. Šmíd byl sice v době střetu pod vlivem alkoholu, podle odborníků ale muselo jít jen o malé množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám