Hlavní obsah

Vrah z lesa si odpyká 13 let, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud definitivně potvrdil trest 13 let odnětí svobody Františku Šedlbauerovi za vraždu přítelkyně v lese na Karlovarsku, informoval v úterý mluvčí NS Petr Knötig. Soud před několika dny odmítl mužovo dovolání. Šedlbauer mladou ženu ubodal loni v lednu v autě, ve kterém oba přespávali.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

František Šedlbauer v soudní síni

Článek

Důvody rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nejsou známé. Odůvodnění musejí nejprve obdržet účastníci řízení, uvedl Knötig.

Šedlbauer se původně k vraždě se přiznal, následně však výpověď změnil a tvrdil, že jeho družku napadl někdo jiný.

Před vraždou si dali pervitin

Tragédie se stala 6. ledna 2010 na lesní cestě za obcí Otovice v oblasti nazývané Nad Plavírnou. Šedlbauer svoji přítelkyni nejprve svázal koženým páskem a poté ji několikrát bodnul nožem. Rány zasáhly krk, obličej a ramena. Žena vdechla do plic krev a na místě zemřela.

Šedlbauer, jenž se živil jako dělník na montážích, se ve dvou svých výpovědích přiznal. S přítelkyní si ten den prý dali pervitin, těsně před událostí se pohádali. Uvedl, že už nemohl snést její výčitky, proto jí svázal ruce, a když nepřestávala, tak ji několikrát "dloubl" nožem.

V závěru hlavního líčení u Krajského soudu v Plzni však přišel s verzí, podle níž mladou ženu zabil někdo jiný. Šedlbauer si prý jeho útoku nevšiml, protože v autě nahlas hrálo rádio a on si prohlížel poškozené dveře na své straně. Totéž zopakoval i u Vrchního soudu v Praze, avšak soudci mu neuvěřili.

Šedlbauer i s přítelkyní v autě bydleli, muž předtím přišel kvůli dluhům o byt. Po činu se několik dnů potuloval ve sněhu za velkých mrazů po okolí, dodnes má kvůli omrzlinám poškozené prsty na rukách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám